AIRBUS H145M

Ovo je mađarski vojni helikopter koji je pao kod Drniša: Piloti izvodili vježbe, dvije osobe poginule

vojni helikopter
Airbus
21.06.2023.
u 17:04

Mađarsko Ministarstvo obrane još je 2018. u sklopu strategije vojne modernizacije Zrinyi do 2026. napravilo nabavku od 20 Airbusova H145M

Ovog poslijepodneva u Hrvatskoj se u kanjonu Čikole srušio mađarski vojni helikopter, a dvije osobe su osobe poginule, dok je na mjestu pronađena i treća osoba. Kako su objavili Mađari, dva helikoptera Airbus H2 izvodila su obuku u hrvatskom zračnom prostoru.  Dok su na mjestu događaja pronađena dva tijela, za trećim članom posade se još traga, a obaviještene su obitelji poginulih, prenosi Index.hu.

Inače, mađarsko Ministarstvo obrane još je 2018. u sklopu strategije vojne modernizacije Zrinyi do 2026. napravilo nabavku od 20 Airbusova H145M. Radi se o helikopterima koji uključuju mitraljeze, kameru visokih performansi, kuku s dvostrukim teretom, dizalicu, komplet za upravljanje katastrofama, balističku zaštitu te elektronički sustav protumjera. 

Osim toga, navodi Airforce Technology, ti helikopteri imaju i HForce sustav upravljanja oružjem, a Mađarska je također naručila i 16 višenamjenskih helikoptera H225M, također sa sustavom HForce. Ima maksimalnu težinu polijetanja od 3,7 tona, a po prvi puta je isporučen 2015. godine njemačkim oružanim snagama. Osim Mađarske, Airbusove helikoptere H145M naručili su i Tajland i Srbija. 

Prije Airbusova, mađarsko ratno zrakoplovstvo koristilo je helikoptere Mi-8 i Mi-17, kao i Mi-24. Od ukupno 20 naručenih Airbusova, 16 njih je već u bazi u Mađarskoj, a s njima se proteklih godina radilo na obuci pilota.  - Koristili smo te helikoptere koliko smo mogli, ali upravljali smo tehnologijom koja je stvorena prije 60 godina. Prelazak sa sovjetskih helikoptera na H145M bio je veliki korak naprijed: to je za nas kao potpuno nova era - kazao je ranije zamjenik zapovjednika baze mađarskog ratnog zrakoplovstva Tamas Bali. 

- Sa stajališta pilota, najveća razlika koju sam primijetio kada sam letio H145M bila je njegova stabilnost. Sovjetski helikopteri imaju ono što zovu 'autopilot', ali to stvarno nije! S H145M stabilizacija je toliko sofisticirana da možete napraviti zaokret od 60 stupnjeva - dodao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije