DOVOLJNA OSNOVNA ŠKOLA

Ovo je jedno od dva najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Evo kolika se plaća nudi

konobar
Profimedia
15.02.2024.
u 19:09

Prema oglasima, ovog se trena u susjednoj Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone

U prva tri mjeseca ove godine najtraženija zanimanja u Hrvatskoj bila su konobar trgovac. Podaci su to s oglasa na platformama za zapošljavanje, koji potvrđuju promjenu potražnje za radnom snagom do koje je u Hrvatskoj došlo kako zbog jačanja sektora usluga, posebno turizma i ugostiteljstva, tako i zbog masovnog iseljavanja.

Prema oglasima, ovog se trena u Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone, piše Danica.hr. 

Najviše konobara, očekivano, traži se na obali, ali neobično je da je to zanimanje među najtraženijima i na sjeveru. Na širem području Koprivnice, Bjelovara, Čakovca i Varaždina traži se 100-tinjak konobarica i konobara, a plaće koje se nude u širokom su rasponu.

Zanimljiv je bio oglas u Koprivničkim Bregima, gdje ne zapošljavaju one s fakultetom. Mogu imati samo osnovnu ili najviše višu školu. Početna plaća je 865 eura bruto. Na području Bjelovara, isto tako traže konobara sa završenom osnovnom školom, a nude mu početnu plaću od 840 eura bruto. Dakle, minimalac.

S druge strane, i jedan restoran na području Varaždina, točnije u Vidovcu, također traži konobara ili konobaricu na neodređeno, a u obzir dolaze i umirovljenici. Nude plaću između 1200 i 1300 eura neto. Odnosno, duplo veću nego onu u Bjelovaru.
Primanja su očito i glavni razlog što sve više ugostitelja u Hrvatskoj za posao konobara angažira strance. Jer domaći ne žele raditi za minimalac ili ih uopće nema na burzi rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije