Naslovnica Svijet

'Otkrili smo NLO bez pogona. Prkose G-sili tako da to čovjek ne može preživjeti'

Sasvim bi pogrešno bilo tumačiti da je ovaj program bio prvi takav u povijesti. Bilježe se desetljeća nastojanja Pentagona i drugih organizacija da se dođe do kakvog-takvog odgovora koji bi objasnio neko od tisuća navodnih viđenja NLO-a
23. prosinca 2017. u 21:37 0 komentara 364 prikaza

Pod okriljem Defence Intelligence Agency, tajne službe kojom upravlja američko ministarstvo obrane, od 2007. do 2012. djelovao je program pod imenom The Advanced Aviation Threat Identification Program. S godišnjim budžetom od 22 milijuna dolara, opći je cilj programa bio istraživanje neobičnih, odnosno neobjašnjivih fenomena, neklasificiranih letećih objekata. 

Bojazan je bila da se iza barem nekog dijela tih fenomena skrivaju letjelice kineskog ili ruskog porijekla koje se temelje na tehnologiji koju Sjedinjene Države još nemaju. Dakle, ovo je rijetka prilika kada su Sjedinjene Države, ili neka druga svjetska zemlja, priznale kako su ulagale napore u istraživanje NLO-a. Idejni je začetnik programa demokratski senator iz Nevade, u vrijeme začetka programa lider senatske većine Harry Reid. The Advanced Aviation Threat Identification Program nije nikada bio tajan, nego se naprosto nikada nije objavilo njegovo postojanje niti su o njemu do medija stizale bilo kakve vijesti.

Otkrivene anomalije

Vjerojatno bi tako i ostalo da Luis Elizondo, posljednji direktor programa, nije u listopadu ministru obrane Jamesu Mattisu podnio pismenu ostavku na svoje mjesto u njegovu resoru. Učinio je to, kako je rekao, u znak protesta zbog pretjerane tajnosti kojom je projekt bio okružen te unutarnje opozicije, pogotovo nakon što je financiranje prekinuto 2012. godine. Pitanje je je li Mattis pismo uopće i vidio, no čini se da netko drugi jest, ili je netko drugi odlučio da stvar riješi na način da priču o programu istodobno plasira na utjecajni politički web Politico i još utjecajniji The New York Times. Izvještaji su opremljeni i videima takvih viđenja. Zgodno je to osmišljeno jer se u tim tekstovima odmah baca i sjena sumnje na vjerodostojnost programa jer je većina sredstava plasirana na adresu hotelskog i svemirskotehnološkog tajkuna Roberta Bigelowa koji je Reidov prijatelj. Manje se pozornosti pridalo dokumentu koji je navodno nastao pod okriljem programa, 490 stranica teškom zbiru različitih viđenja letjelica sposobnosti kakve nema nijedna do sada poznata u svijetu. Viđenja koja su prijavljivali američki piloti različitih grana vojske gotovo su nebrojena, a počesto bi se događala iznad važnih civilnih ili vojnih postrojenja. Začudilo ga je kako su vijesti pune kada se obali Kalifornije približi kakav ruski avion, a ništa se ne objavljuje o takvim incidentima. A onda je Luis Elizondo dao intervju CNN-u odmah istaknuvši kako ne može govoriti uime američke vlade. Podvukao je kako postoje dokazi koji ga priječe da tvrdi kako izvanzemaljske letjelice nisu posjetile Zemlju. – Te letjelice, nazovimo ih tako, iskazuju karakteristike kakve nema nijedna američka letjelica ili letjelica bilo koje strane sile za koju bismo mi znali – karakterizirao je objekte koje je istraživao program pod njegovim vodstvom. Zadatak je bio, nastavio je, dokučiti što je zapravo viđeno te utvrditi je li viđeno potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. – Otkrili smo jako puno, zrakoplovne anomalije koje su naizgled prkosile zakonima aerodinamike. Letjelice koje nemaju pogon, a iskazuju takvu manevrabilnost pri G-silama koje ne može podnijeti ni čovjek ni bilo koji drugi biološki entitet – rekao je Elizondo. Jedan od pilota s objavljenih videa, umirovljeni zapovjednik David Fravor rekao je za CNN kako se 2004. godine susreo s objektom nalik 20 metarskom Tic-Tacu koji se iznimno brzo kretao i mijenjao smjer. Nije zabilježen slučaj kada je neka od tih letjelica napravila neki agresivan manevar, no donedavni direktor programa Elizondo misli da prijetnje ima sve dok su te situacije neobjašnjene i nismo sigurni da nisu prijetnja.

Prašina se nije slegla

Iako, naravno, ima kritičara koji financiranje programa nazivaju bacanjem novca, svakako je još i točnija činjenica kako je to doista kap u moru u odnosu na ono koliko iznosi američki vojni budžet. A sam Elizondo ionako je prelako pronašao drugi posao. Sada radi u To the Stars Academy of Arts and Sciences, kompaniji čiji je suosnivač nitko drugi doli Tom DeLonge, frontmen nekada popularne glazbene grupe Blink-182. U priči o njemu objavljenoj u Rolling Stoneu navodi se fasciniranost teorijama o izvanzemaljcima, dok mu je putovanje u svemir prava opsesija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.