hrvatska

Ospice dobila stjuardesa Croatia Airlinesa

Marko Prpic/PIXSELL
01.06.2018.
u 07:17

U CA su odmah nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze.

Nakon što je u utorak službeno potvrđeno da je u Dubrovniku hospitalizirani muškarac obolio od ospica, u srijedu je zabilježen novi slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Riječ je o stjuardesi Croatia Airlinesa koja je primljena na liječničku obradu sa simptomima ospica, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju. 

Zaraza na radnom mjestu

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete. Moguće je da se stjuardesa zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od nekog od putnika ili pak u inozemstvu.

Prema našim informacijama, stjuardesa je nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu. Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan kaže da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi u njemu.

– Izloženi smo i prehladama, gripama... Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom – objašnjava Artuković.

U CA su odmah nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze. Tako se kabinsko osoblje podsjeća na pridržavanje uobičajenih mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti – pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na pojavu simptoma takvih bolesti.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa pritom će u svaki zrakoplov dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke. Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama CA svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima.

Ospice počinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje od četiri do sedam dana.

Moguća epidemija

Unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano je prisutan, navodi se u obavijesti, a time i mogućnost nastanka epidemije jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano.

Letačko osoblje upozorava se da je, ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika vjerojatnost da će se zaraziti pa postoji mogućnost prijenosa infekcije nakon povratka u Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije