BOJKOTIRALI MU KLUB

Osnivač Red Bulla: Samozatajni milijarder hrvatskih korijena posjedovao je otok na Fidžiju i Titov avion

Dietrich Mateschitz
24.10.2022.
u 08:04

U 79. godini života preminuo je Dietrich Mateschitz, Austrijanac hrvatskih korijena, osnivač i suvlasnik Red Bulla, čovjek koji je prste imao u formuli 1, nogometu i mnogim drugim sportovima

Uoči VN SAD-a, svijet formule 1 pogodila je tužna vijest. Naime, u 79. godini života, nakon duge borbe s teškom bolesti, preminuo je Dietrich Mateschitz, osnivač i suvlasnik Red Bulla. Čovjek je to koji je svoju kreativnost i sposobnost proširio uvelike na sport, a posebice formulu 1 i nogomet.

Uspjesi u formuli 1

Samozatajni Austrijanac Dietrich podrijetlom je bio iz okolice Zadra, rođen je u Sankt Marein im Mürztalu u štajerskoj obitelji hrvatskih doseljenika (Matešić), koji su se razveli kad je bio dijete. Studirao je marketing na sveučilištu u Beču, a nakon studija zaposlio se kao direktor marketinga u Blendaxu, gdje je radio na promoviranju toaletnih proizvoda.

Svoj uspon doživio je na jednom putovanju na Tajland gdje se susreo s bezalkoholnim pićem Krating Daeng (crveni bik), koje mu je pomoglo nakon promjene vremenske zone uslijed dugotrajnog leta (tzv. jet lag). To piće poslije će proširiti u Europu i iz njega će nastati poznati Red Bull koji je prerastao u jedan od najvećih brendova u napicima, ali i sportu. Mateschitz je ulagao u brojne ekstremne sportove, ali i nogomet i F1 u koju je ušao sredinom devedesetih u suradnji sa Sauberom, a 2004. godine je kupio momčad Jaguara koja je poslije postala Red Bull Racing.

 

 

Momčad je ostvarivala sjajne rezultate te je od 2010. do 2013. osvojila četiri vozačka (Sebastian Vettel) i konstruktorska naslova prvaka. I trenutačno se mogu pohvaliti najboljim statusom u svijetu tog elitnog sporta jer lani, a i ove godine, Max Verstappen u njihovu je bolidu osvojio naslov svjetskog prvaka.

– Ovo je stvarno težak dan za nas. Bez njega sigurno ne bih sada sjedio ovdje – rekao je Verstappen. Red Bull je ušao i u nogomet pa danas postoje Red Bull Salzburg, Red Bull Leipzig, Red Bull Bragantino, Red Bull Ghana i Red Bull New York.

– U ovakvim trenucima tuga nadmašuje sve druge osjećaje. No nju će uskoro zamijeniti zahvalnost za sve što je Dietrich napravio i omogućio drugim ljudima. Naš su zadatak i odgovornost da nastavimo graditi njegovo životno djelo, i to u njegovu duhu – objavio je Red Bull svojim zaposlenicima uz vijest o Mateschitzevoj smrti. Mateschitz je u trenutku smrti bio vlasnik 49 posto brenda Red Bulla, a njegovo se bogatstvo procjenjivalo na oko 27,4 milijarde dolara te je prema Forbesu bio 51. najbogatija osoba na svijetu.

 

 

Inače, bio je ljubitelj letenja i starih aviona. U svom hangaru u Salzburgu imao je 20-ak aviona, a među njima i bivši Titov avion DC-6. Osim toga posjeduje otok na Fidžiju, a u posljednjem desetljeću Mateschitz je kupovao imovinu na austrijskim Alpama. Kupovao je sve, od dvoraca, konoba, do vila koje su postale preskupe za održavanje, a ovako je to objasnio u jednom intervjuu iz 2017. godine.

– Slab sam na prekrasna, jedinstvena mjesta. Želim u njima uživati, ali želim se i brinuti o njima – rekao je za Kleine Zeitung. Taj intervju bio je jedan od rijetkih njegovih istupa u medijima. Naime, Dietrich je bio samozatajan i jednostavan čovjek kojeg se na fotografijama često moglo vidjeti tek u trapericama i običnoj košulji. Iza sebe je ostavio dugogodišnju partnericu Marion Feichtner, koja je od njega bila mlađa 32 godine, te sina Marka Gerhardtera rođenog 1993. godine.

Navijači bojkotirali klub

Dodajmo da je u ovogodišnjoj Ligi prvaka Dinamo u skupini s Red Bull Salzburgom koji je jedan od njegovih najboljih poslovnih uspjeha. No, kada je došlo do promjene vlasništva, imena kluba, logotipa, grba, pa i boje dresova – veliki broj navijača odlučio se na bojkot, kritizirajući ulazak

Red Bulla u nogomet i pozivajući se na nepotrebnu komercijalizaciju. Treba reći i da je do trenutka preuzimanja vlasništva Austria Salzburg triput bio prvak austrijske Bundeslige, dok je Red Bull Salzburg u posljednjih devet godina devet puta osvajao prvenstvo austrijske Bundeslige, a do danas ima sveukupno 16 osvojenih naslova prvaka Austrije, što znači da je od 2005. godine do danas prvak postao čak 13 puta. Jedno je sigurno – Mateschitz je iza sebe ostavio pravo malo carstvo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije