POSLAO PISMO UPOZORENJA

Orbán prijeti vetom koji bi mogao zakočiti sedmogodišnji razvoj EU

REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
10.11.2020.
u 07:34

O pravovremenom usvajanju paketa ovisi i hoće li Hrvatska na vrijeme moći početi raspolagati s oko 22 milijarde eura.

Pregovori o 1800 milijardi eura vrijednom financijskom paketu, koji uključuje sedmogodišnji proračun EU i novi plan oporavka od koronakrize, ulaze u finiš nakon što je njemačko predsjedništvo Vijeća EU uspjelo riješiti s Europskim parlamentom veliki spor – pitanje vezivanja fondova EU uz poštovanje vladavine prava – no Mađarska je odmah nakon tog dogovora zaprijetila vetom.

Kršenje vladavine prava

Kako javljaju mađarski mediji, premijer Viktor Orbán najavio je veto u pismu upozorenja poslanom predsjednicima Europskog vijeća i Komisije, Charlesu Michelu i Ursuli von der Leyen, te Njemačkoj i Portugalu kao trenutnoj i sljedećoj zemlji predsjedateljici Vijećem EU. Orbán u pismu tvrdi da ono što je njemačko predsjedništvo uime Vijeća EU dogovorilo u trijalogu s Europskim parlamentom i Komisijom “ne odgovara onome što smo mi dogovorili na summitu u srpnju”.

O pravovremenom usvajanju čitavog paketa ovisi i hoće li Hrvatska na vrijeme moći početi raspolagati s oko 22 milijarde eura, dvostruko većim iznosom nego u prethodnom sedmogodišnjem proračunu Unije. Nijemci tvrde da u trijalogu s EP-om nije narušen srpanjski dogovor između 27 premijera i predsjednika na summitu na koji se referira Orbán. Tvrde da su u pregovorima s Parlamentom imali na umu i branili sve crvene linije svih država članica.

No, iako je većina država članica na kraju zadovoljna dogovorenim mehanizmom zaštite vladavine prava, Mađarska i Poljska izjasnile su se protiv. Orbán smatra da je “kršenje vladavine prava” tako definirano u pravnom tekstu da “stvara prilike za političke zloporabe”. Tvrdi da rasprava o vezivanju novca iz fondova uz poštivanje vladavine prava nije pravna, već politička rasprava. – Ako ostane tako, mađarska vlada nema drugog izbora nego odbaciti druge elemente srpanjskog paketa – kaže premijer Orbán, citiran prema mađarskom portalu mandiner.hu.

Detalji onoga što je njemačko predsjedništvo dogovorilo s Europskim parlamentom ipak pokazuju da u rješenju ima puno ustupaka Mađarskoj i Poljskoj. Na primjer, u samom naslovu regulative ne spominje se pojam vladavina prava, već princip uvjetovanosti s ciljem zaštite proračuna Unije.

Pokušavaju preduhitriti

Iako je ideja nekih europarlamentaraca bila da se uvede mogućnost suspendiranja fondova EU zbog općeg kršenja vladavine prava koje nema nužno veze sa zloporabom novca iz europskog proračuna, dogovoreno je da se kršenje vladavine prava mora dokazati kao nešto što na izravan način utječe na proračun Unije.

Europski parlament tražio je da ima ulogu u pokretanju i vođenju te kaznene procedure, ali dobio je samo to da bude informiran i neće biti uključen kao tijelo neovisno o državama članicama. Kaznena procedura usvajat će se u Vijeću EU, na prijedlog Komisije, kvalificiranom većinom. U tom grmu možda leži zec Orbánova nezadovoljstva jer kvalificiranu većinu ne bi mogao zaustaviti ni njegov ni poljski veto. Pa prijete vetom sada jer ga imaju pri usvajanju cijelog financijskog paketa za spas i razvoj EU u sljedećih sedam godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije