Mađarski premijer

Orban: Europa igra jako opasnu igru i sve smo bliži da postanemo strana u ratu

Viktor Orban
18.11.2022.
u 16:34

- Tko god vrši ekonomske intervencije tijekom ratnog sukoba samim tim zauzima određenu poziciju - rekao je Orban

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u petak da su sankcije EU protiv Rusije "korak prema ratu", zaoštravajući kritike protiv strategije Bruxellesa koju smatra "opasnom", prenosi Euronews. 

- Tko god vrši ekonomske intervencije tijekom ratnog sukoba samim tim zauzima određenu poziciju - rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio stanici bliskoj vlasti.

Upozorio je da "Europa postepeno klizi prema ratu", izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofanzive u Ukrajini.

Orban se protivi i prijedlogu Europske komisije da se Ukrajini dodijeli pomoć od 18 milijardi eura u 2023. godini u obliku kredita čije bi kamate otplaćivale države članice EU.

- Mađarska neće prihvatiti da članice EU zajedno ugovaraju kredite za pomoć Ukrajini - rekao je Orban, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

On je predložio da se isplati jedinstveni iznos Ukrajini, "pravedno" podijeljen između 27 država članica.

- Mađarska bi mogla dati do 170 milijuna eura u sklopu bilateralnog sporazuma s Kijevom - rekao je on.

Orban je rekao da je spreman "boriti se protiv mogućeg novog paketa mjera" kako bi Mađarska bila izuzeta iz toga kao i u slučaju embarga na naftu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?