ZAHVAT TRAJAO 2 SATA

Operirali ga na daljinu: I hrvatski liječnik spašavao ukrajinskog vojnika kojem je šrapnel ušao u lubanju

Foto: KBC Sestre milosrdnice
1/2
17.05.2022.
u 18:43

Operacijski zahvat ukrajinskih liječnika obavljen je danas, 17. svibnja, a trajao je dva sata

Ukrajinski liječnici su, uz proktorstvo svjetskih neurointervencionista, operacijskim zahvatom spasili život ranjenom ukrajinskom vojniku. Kako je priopćene iz KBC-a Sestre milosrdnice, stručni tim liječnika iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Shegelova kontaktirao je i Vladimira Kalouseka, dr. med. spec. radiologije iz KBC-a Sestre milosrdnice i predsjedavajućeg Istočno Europskom sekcijom pri Europskom društvu za minimalno invazivnu neurološku terapiju. Osim njega, s ciljem spašavanja života ranjenog vojnika, kontaktirani su i prof. Adnana Siddquia iz SAD-a, prof. Rene Chapota iz Essena te prof. Jens Fiehlera iz Hamburga. 

- Dostupnost visoke tehnologije omogućava liječenje pacijenata te obavljanje složenih operacijskih zahvata i na daljinu. Upravo je na taj način spašen život ranjenom ukrajinskom vojniku (22) kojem je šrapnel ušao u lubanju, oštetio dvije krvne žile i time stvorio tri pseudoaneurizme - priopćeno je iz KBC-a Sestre milosrdnice. 

- Glavna nedoumica kod liječenja bila je da li ići u smjeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene te na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela, ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion) odnosno okluziju cijele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo dovesti do ishemije. Nakon prvotne provjere krvne kolaterlane opskrbe, odluka je bila PAO metoda - dodaje se. 

Operacijski zahvat ukrajinskih liječnika obavljen je danas, 17. svibnja, a trajao je dva sata. Kako navode iz KBC-a, ishod je bio pozitivan, uredan i bez komplikacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije