MMKS

Odbijen zahtjev Ratka Mladića za kažnjavanje medicinskog osoblja

Ratko Mladić
01.08.2018.
u 13:23

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) odbio je zahtjev Obrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za ponovno razmatranje odluke MMKS-a kojom je odbijen zahtjev da se protiv medicinskog osoblja u haaškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda.

- Mladićevi podnesci koji se odnose na 'novopridobijene činjenice' ne predstavljaju okolnosti koje opravdavaju ponovno razmatranje kako bi se izbjegla nepravda - navedeno je u odluci, prenosi BIRN.

Mladić je tražio od MMKS-a da ponovno razmotri njegov zahtjev ili da mu omogući da se žali na raniju odluku pred drugim sastavom sudija Žalbenog vijeća, stoji u posljednjoj odluci.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron je u svibnju ove godine odbio zahtjev Mladićeve Obrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu.

- S obzirom da podnesci Mladićeve Obrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva Obrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda - navedeno je u tadašnjoj odluci.

Mladićeva Obrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice Paulusa Falkea i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog.

odvjetnici bivšeg komandanta VRS-a su više puta tražili odgađanje presude, kažnjavanje liječnika te puštanje Mladića na slobodu, inzistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija.

Tribunal je Mladića u studenom prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bh. općina. Žalbe na tu presudu najavili su i Obrana i haški tužitelji.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja svibnja 2011. godine, kada je uhićen u Srbiji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije