PROPISANA OPREMA

Od sutra pazite na ovo pravilo ako ćete voziti kroz Austriju, kazne su i do 5000 eura

Austrija
Matthias Balk/DPA/PIXSELL
31.10.2022.
u 08:35

Zakonodavac propisuje obveznu zimsku opremu od 1. studenoga ove do 1. travnja sljedeće godine. Ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S; M+S ili M.S.

Austrijski auto moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na cestama ARBÖ upozoravaju vozače motornih vozila da od 1. studenoga u Austriji, prema zakonskim propisnima, automobili u prometu moraju imati na kotačima postavljene zimske gume.

Zakonodavac propisuje obveznu zimsku opremu od 1. studenoga ove do 1. travnja sljedeće godine. Ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S; M+S ili M.S. Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje vrijede za sve sezone odnosno i zimi i ljeti. I te se gume smatraju zimskim gumama.

Za njih vrijedi odredba da dubina profila ne smije biti manja od 4 milimetra. Ako su montirane zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu, poručuju iz ARBÖ-a.

„Često otisnuta oznaka –pahuljice- također jamči da je ova guma proizvedena i testirana za posebnu upotrebu u zimskim uvjetima“, istakao je koordinator ARBÖ-a Erich Groiss dodavši: „Također je važno osigurati da dobro poznato pravilo 4 (op. a. četiri iste zimske gume, kao i minimalni profil od 4 mm), bude u praski doista primijenjeno kako bi vozilo bilo ispravno i sigurno na cesti“.

Za one koji se ne pridržavaju obvezne odluke o zimskim gumama, zakonodavac je predvidio izuzetno stroge kazne. Prometna policija u slučaju kontrole vlasnicima automobila koji u razdoblju od 1. studenog do 15. travnja u vožnji austrijskim cestama na kotačima nemaju zimske gume, može izreći kazne i do 5.000 eura.

ARBÖ upozorava da u slučaju prometne nesreće na prometnici prekrivenoj snijegom, ledom ili blatom, vozač automobila bez propisane zimske opreme može imati i dodatne pravne probleme sa svojim osiguravajućim zavodom odnosno osiguravateljem.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzenana81
08:47 01.11.2022.

Postovani, ovaj tekst sadrzi niz netacnih navoda i molim vas da ga uklonite s portala odnosno izvrsite korekcije. U Austriji vec godinama vlada pravilo tzv. vremenski zavisne obaveze montiranja zimskih guma, sto znaci da zimske gume od 1. novembra svakee godine moraju biti montirane u slucaju zimskih vremenskih uslova. Ako od 1. novembra u slucaju zimskih vremenskih uslova nemate zimske gume, zakonodavac vas moze kazniti. U suprotnom nema posljedica. Link za ove informacije: https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/winterreifenpflicht-in-oesterreich-16186948 S postovanjem, Dzenana

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?