počelo bezazleno

Od petnaeste godine bio u zatvoru, izlazi s 83: "Kao da sam se ponovno rodio. Sve mi je novo..."

15.05.2021.
u 14:39

Zadnji puta kada je bio na slobodi Jurij Gagarin bio je tek običan student strojarstva, budući Beatlesi bili su još u osnovnoj školi, a na čelu svjetskih sila bili su Dwight Eisenhower, Staljin i Mao Ze Dong

Joe Ligon, 83-godišnjak iz SAD-a, pušten je na slobodu nakon što je gotovo 70 godina života proveo iza rešetaka, piše BBC koji je sa zatvorenikom s najdužim stažem napravio i intervju, prenosi net.hr.

Oduvijek bio samotnjak

Ligon je odrastao u Birminghamu, Alabami, a s 13 godina preselio se u Philadelphiju s majkom medicinskom sestrom, ocem mehaničarom te mlađim bratom i sestrom. U školi je imao poteškoća, nije mogao ni čitati ni pisati. Nije se bavio sportom, a prijatelji mu nisu bili stalni. ”Nisam se previše družio. Imao sam najviše jednog, dva prijatelja. Nije me zanimalo veliko društvo”, kazao je Ligon.

Na doživotnu kaznu osuđen je 1953. godine u dobi od 15 godina nakon što je priznao krivnju za pljačku i napad nožem s četvoricom drugih u Philadelphiji.  U zatvoru je, kaže Ligon, gledao svoja posla, šutio je i klonio se nevolja i sve su to lekcije koje je naučio u više od šest desetljeća iza rešetaka.

Krenuli tražiti novac za vino i cigarete

Kada se ”uvalio u nevolju” tog kobnog petka uvečer 1953. godine Ligon je rekao da nije dobro ni poznavao ekipu s kojom je bio. ”Počeli smo ispitivati ljude imaju li novca da možemo kupiti vina. I tako… stvari su krenule nizbrdo”, prisjetio se Ligon.

Ta noć završila je ubilačkim pohodom. Grupa je nožem napala nekoliko osoba. Dvije su ubijene, šestero ih je bilo ozlijeđeno. Ligona su uhitili među prvima. U policijskoj postaji, kaže, nije mogao reći policajcima ni imena onih s kojima je bio. ”Čak i dvoje koje sam poznavao, nisam im zapravo ni znao imena”, rekao je.

Optužen za ubojstvo kojeg i danas poriče

Ligon kaže da su ga odveli u policijsku postaju daleko od njegovog doma te su ga tamo zadržali pet dana bez mogućnosti da potraži zakonsku pomoć. Tog tjedna, optužen je za ubojstvo – nešto što je Ligon uvijek negirao. No, u intervjuu za američki CBS priznao je da je nožem ubo osobu koja je preživjela napad zbog čega je izrazio žaljenje.

Sljedećih 68 godina proveo je u čak šest zatvora i svako preseljenje za njega je predstavljalo novu prilagodbu na novu rutinu. Nekad je radio u kuhinji i praonici rublja, ali najviše vremena proveo je kao čistač. ”Nisam eksperimentirao s drogama, nisam pio, nisam pušio. Nisam pokušao ni pobjeći, nisam nikome stvarao probleme. Ostao sam maksimalno ponizan. Zatvor me naučio da se držim svog posla, da uvijek učinim ispravnu stvar i klonim se nevolja”, ispričao je Ligon.

Sada, nekoliko mjeseci nakon što je postao slobodan čovjek, zatvorskih dana prisjeća se s čuđenjem. ”Kao da sam se ponovno rodio. Sve mi je bilo novo, posebno automobili i visoke zgrade”.

A što mu je plan za dalje? ”Držat ću se onoga što radim čitav život. Čistit ću, kao domar”, rekao je Ligon za BBC.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?