RASTUĆI PROBLEM

Od ovoga boluju milijuni Amerikanaca, provjerite imate li i vi simptome

bol
Kirsty O'Connor/PRESS ASSOCIATIO
11.12.2023.
u 07:39

Novi podaci CDC-a otkrivaju da oko 3,3 milijuna odraslih Amerikanaca pati od sindroma kroničnog umora, čija je dijagnoza teška i često nedovoljno prepoznata.

Nedavno objavljene informacije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuju da oko 3,3 milijuna odraslih u SAD-u boluje od sindroma kroničnog umora. Ovo je prvi put da se daje nacionalno reprezentativna procjena o broju Amerikanaca s ovim stanjem, pri čemu se broj povećao, vjerojatno i zbog pacijenata s dugotrajnim COVID-om, piše CBS News.

Istraživanje je provedeno na 57.000 odraslih tijekom 2021. i 2022.. Sindrom karakterizira dugotrajni umor, pogoršanje simptoma nakon fizičkog ili mentalnog napora, problemi sa spavanjem i pamćenjem. Sindrom je češći kod žena i osoba između 50 i 69 godina.

Prema anketi CDC-a, oko 1,3% odraslih Amerikanaca, što je oko 3,3 milijuna ljudi, potvrdilo je da su im zdravstveni djelatnici dijagnosticirali sindrom kroničnog umora i da još uvijek imaju taj sindrom.

Uzrok sindroma kroničnog umora (ME/CFS) nije precizno utvrđen, ali se može pojaviti nakon virusnih ili bakterijskih infekcija, genetskih predispozicija, kroničnih bolesti ili fizičkog i emocionalnog stresa. Primijećeni su slučajevi nakon infekcija poput herpesa, denga groznice, Epstein-Barrovog virusa i COVID-a.

Doktor Eric Ascher ističe kako je ovu bolest teško prepoznati: "Budući da simptomi odražavaju mnoge druge sindrome, može biti teško dijagnosticirati". Dijagnostika je teška zbog nedostatka specifičnih testova. Većina slučajeva ostaje nedijagnosticirana, liječenje uključuje upravljanje simptomima pomoću lijekova, terapija, umjerenog vježbanja i prehrane, a cilj je smanjiti stres i poboljšati kvalitetu života.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?