OPASAN TREND NA BALKANU

Od nove droge otrovalo se 24 djece, najmlađe imalo samo 15 godina! Prodaje se posvuda

'narkoman droga  mladi'
''
20.02.2015.
u 15:47

Od početka ove godine novom drogom pod nazivom 'šarp' u Srbiji se otrovalo 24 mladih, od kojih je najmlađi imao samo 15 godina

Nacionalni centar za kontrolu trovanja (NCZKT) prije mjesec dana podnio je Ministarstvu zdravlja prijedlog za proširenje liste novih psihoaktivnih supstanci. To znači da će i 'šarp', koji djeca zloupotrebljavaju, biti zabranjen za uvoz i prodaju u Srbiji. ''Navode da su konzumirali, najčešće pušenjem, biljni tamjan, bijeli sljez, crnu travu. Svi oni žalili su se na vrtoglavicu, lupanje srca, povraćanje, tlak im je bio povišen, a srce im je ubrzano lupalo'', upozorila je doktorica Slavica Vučinić, načelnica Centra za kontrolu na VMA (Vojnomedicinskoj akademiji).  Zbog svega ovoga je s VMA poslan zahtjev za proširenje crne liste. Isto je učinjeno i prošlih godina kada se stalo na put prethodnicima biljnog tamjana, ali su proizvođači pronašli način da se povuku. ''Da bi izbjegli zakone, ilegalni laboratoriji mijenjaju kemijsku strukturu, namjenu, naziv i dizajn tih kemikalija. I dalje ih najčešće prodaju ulični dileri, ali sve više i preko interneta kao osvježivače zraka, vitamine ili soli za kupanje'', objašnjava dr Vučinić za Blic. Iako na vrećicama stoji točan sadržaj biljaka, proizvođači su izostavili ključni sastojak: sintetičke kanabionoide, stimulanse CNS, halucinogene i supstance s depresivnim djelovanjem koje dovode do opasnih posljedica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?