evo tko se može radovati

Od danas za neke poslove u Njemačkoj: Veća plaća, dežurstva, dodatni godišnji odmor

euri, plaća, novac
Faire Mobilität, ilustracija
01.05.2023.
u 17:01

Poslodavci moraju platiti minimalnu plaću za vrijeme putovanja njegovatelja između pacijenata ili između pacijenata i prostorija pružatelja skrbi

U Njemačkoj će se od danas pomoćnim njegovateljima, kvalificiranim njegovateljima i medicinskom osoblju povećati minimalna plaća.

Pomoćnim njegovateljima (Pflegehilfskräfte) minimalna satnica se povećava s 13,70 eura na 13,90 eura, kvalificiranim njegovateljima (qualifizierte Pflegehilfskräfte) minimalna stanica će se povećati s 14,60 na 14,90 eura, a stručnim njegovateljima (Pflegefachkräfte) s 17,10 na 17,65 eura, piše Fenix-magazin

Poslodavci također moraju platiti minimalnu plaću za vrijeme putovanja njegovatelja između pacijenata ili između pacijenata i prostorija pružatelja skrbi. Poslodavac mora za dežurstva plaćati najmanje 40 posto minimalne plaće.

Više godišnjeg odmora za njegovatelje

Naime, prema Pravilniku zaposlenici u skrbi imaju pravo i na dodatni plaćeni godišnji odmor iznad zakonskog prava na godišnji odmor. Za zaposlenike s petodnevnim radnim tjednom ovaj dodatni odmor iznosio je sedam dana u 2022. godini, a devet dana za svaku od 2023. i 2024. godine.

Zdravstveni radnici imaju pravo na minimalnu plaću koja je viša od opće zakonom propisane minimalne plaće. Dana 5. veljače 2022. Povjerenstvo za njegovatelje dogovorilo je postupno povećanje minimalnih plaća u skrbi i dodatnih dana godišnjeg odmora za zaposlenike. Nove minimalne plaće za skrb utvrđene su pravilnikom. Ona je stupila na snagu 1. svibnja 2022. godine, čime su nove minimalne plaće i pravo na dodatni godišnji odmor postali općeobvezujući.

Njemačko savezno ministarstvo zdravstva je ove informacije objavilo na svojim internetskim stranicama. Ovo je drugo od ranije tri najavljena povećanja minimalne plaće njegovateljima.

U trećem koraku planirano je daljnje povećanje plaća od 1. prosinca 2023. godine.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?