KRIZA U UKRAJINI

Obračuni u Kijevu nastavljeni i noćas: 25 mrtvih, poginuo i novinar

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/8
19.02.2014.
u 10:17

Hospitalizirana je 241 osoba, među kojima 79 policajaca i petero novinara

I noćas je nastavljena eskalacija nasilja u Kijevu nakon što su jučer počeli i otvoreni sukobi policije i prosvjednika.

Ukrajinske policijske snage jučer su krenule u akciju čišćenja Trga neovisnosti u Kijevu koji su zauzeli prosvjednici koji se protive vladavini predsjednika Viktora Janukoviča. Reuters javlja da je policija zauzela polovicu trga i nekoliko katova zgrade sindikata koju koriste prosvjednici.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva zdravstva, poginulo je 25 ljudi, uključujući najmanje devetoricu policajaca. Ministarstvo je također izvijestilo da je hospitalizirana 241 osoba, među kojima 79 policajaca i petero novinara.

RT prenosi da je medicinska organizacija Medična vrata na Facebooku objavila kako je među mrtvima i novinar lokalnih novina Vesti Vjačeslav Veremej. Prema informacijama te organizacije, Veremeju je metak ispaljen u trbuh i probio je želudac. BBC prenosi da je Veremej preminuo u bolnici nakon što su ga pretukli i upucali nepoznati ljudi.

Janukovič i oporbeni čelnici jučer su održali pregovore, no bez uspjeha. Janukovič je zbog toga oporbu okrivio za nasilje.

– Oporbeni vođe pokazali su nepoštovanje prema načelu demokracije prema kojemu se moć ne stječe na ulicama i trgovima, nego na izborima – rekao je Janukovič u jutrošnjem priopćenju. Dodao je da su oporbenjaci prešli crtu pozivajući ljude da uzmu oružje u ruke, no naglasio je kako još nije kasno da se sukobi, koji su počeli u studenom prošle godine, zaustave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?