Je li to dokaz ratnog zločina?

Objavljen video koji prikazuje Ruse kako koriste zarobljene Ukrajince kao živi štit

Screenshoot
14.12.2023.
u 08:02

Video je navodno snimljen u blizini sela Robotyne u ukrajinskoj oblasti Zaporožje. Nije naveden datum kad je snimka snimljena, ali Robotyne je bio mjesto čestih borbi tijekom rata u Ukrajini

Radio Slobodna Europa je izvijestila kako je dobila video koji prikazuje ruske vojnike kako koriste zarobljene pripadnike ukrajinske vojske kao žive štitove.

RFE je video od ukrajinskih oružanih snaga i podijelio je isječke na Radio Svoboda, svojoj ruskoj novinskoj službi. Također su izvijestili kako su zamolili pravnike i pripadnike vojske da analiziraju video, a profesionalci su izjavili kako vjeruju da pruža dokaz da je ruska vojska počinila ratni zločin protiv ukrajinskih trupa.

Video je navodno snimljen u blizini sela Robotyne u ukrajinskoj oblasti Zaporožje. Nije naveden datum kad je snimka snimljena, ali Robotyne je bio mjesto čestih borbi tijekom rata u Ukrajini. Krajem kolovoza Kijev je objavio kako je oslobodio ovo naselje za koje se kaže da je važno strateško mjesto.

 

 

RFE je na svom YouTube kanalu objavio sažetu verziju videa. U skraćenoj verziji, osoba identificirana kao naoružani ruski vojnik vidi se kako stoji iza osobe za koju se tvrdi da je ukrajinski vojnik.

Rus vodi drugog čovjeka ispred sebe tako da se ovaj možda fizički skriva. Ostali ruski vojnici slijede ih iza leđa. Ubrzo, ruski vojnik baca nešto što izgleda kao granata u smjeru ukrajinskog položaja. Čuje se eksplozija i vide se ukrajinske trupe kako trče, prenosi Klix.ba.

Pripadnici ukrajinske vojske koji su dostavili video rekli su toj medijskoj kući da je Rusija koristila taktiku štita kao "izviđanje bitke" kako bi otkrila vatrene položaje ukrajinskih snaga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?