posjeta

Obama u četvrtak u u posjetu Merkel, Trump će sigurno biti glavna tema njihovog razgovora

sastanak
14.11.2016.
u 09:23

KADA je američki predsjednik Barack Obama najavio posjet Europi u studenome, očekivao se bitno drugačiji ishod na američkim predsjedničkim izborima.

Europski politički čelnici računali su da će Hillary Clinton pobijediti Donalda Trumpa. A potom je njegov iznenađujući uspjeh diljem Starog Kontinenta pobudio strah da će novi predsjednik redefinirati odnose koji su temeljni kamen poslijeratnog razvoja na zapadu.

Bijela kuća planirala je tada Obamin posjet Europi kao prvi znak da će se u idućim godinama nastaviti politike koje je sam zacrtao u osam godina u Ovalnom uredu. A u ta dva mandata stvorilo se posbno partnerstvo između njega i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkel bila najbliži Obamin partner u proteklih osam godina

Obama i Merkel zajedno su predvodili napore u borbi s klimatskim promjenama, obuzdavanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, planiranju novog američko-europskog sporazuma o slobodnoj trgovini i borbi s Islamskom državom.

O tome su Obama i Merkel namjeravali razgovarati u četvrtak u Berlinu, ali će sada na dnevnom redu biti i pobjeda Donalda Trumpa.

"Merkel je bila najbliži predsjednikov partner u svih ovih osam godina", rekao je zamjenik njegova savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes uoči šestog Obaminog posjeta Njemačkoj.

On će u Berlinu razgovarati i s britanskom premijerkom Theresom May, talijanskim premijerom Matteom Renzijem i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Obama će prije Berlina posjetiti Grčku, a iz njemačkog glavnog grada putuje u Peru na summit APEC-a.

"Obama i Merkel radili su zajedno na gotovo svakom važnom pitanju. Duboko se poštuju i mislim da su razvili i blisko prijateljstvo", rekao je Rhodes.

Odnos Trumpa i Merkel ključni u iduće četiri godine

Sada se neslužbena politička liderica Europe ističe kao figura stabilnosti transantlantskog saveza u vrijeme kada malotko zna što se od Trumpa može očekivati. NATO je nazvao zastarjelim i zatražio veći europski financijski doprinos Savezu, što su mnogi doživjeli kao početak američkog puta u izolacionizam.

Zbog toga će i Trumpovi odnosi s Merkel vjerojatno biti ključni u oblikovanju veza njegove administracije i Europe u iduće četiri godine.

"Izgledno je da će Europljani morati preuzeti više odgovornosti nego ikad prije: politički, ekonomski, kulturno i obrambeno", rekla je Sylke Tempel iz Njemačkog vijeća za vanjsku politiku (DGAP).

Odnosi između Trumpa i kancelarke nisu baš dobro počeli jer je 70-godišnji njujorški multimilijarder tijekom kampanje njezinu politiku prema izbjeglicama nazvao "ludom".

A Merkel mu je nakon pobjede poslala suptilnu poruku.

"Njemačku i SAD povezuju zajedničke vrijednosti: sloboda, poštivanje prava i digniteta ljudskih bića, jednakost bez obzira na podrijetlo, boju kože, religiju, spol, seksualnu orijentaciju ili politički stav", rekla je Merkel.

"Na temelju ovih vrijednosti, budućem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu nudim blisku suradnju", poručila je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?