TURSKA UPOZORAVA NA MOGUĆU VOJNU AKCIJU

Obama ozbiljno shvatio prijetnje Erdogana o invaziji na Siriju

Barack Obama
Reuters/PIXSELL
22.02.2016.
u 09:43

Američki predsjednik Barack Obama ozbiljno je shvatio prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o invaziji na Siriju nakon bombaških napada sirijskih Kurda u Ankari, piše "Independent", a prenose agencije.

Prema riječima autora teksta, dopisnika s Bliskog istoka Patricka Cocberna, rat u Siriji dostigao je vrhunac, a nakon bombaškog napada u Ankari 17. veljače u kome je poginulo 28 ljudi, Turska prijeti vojnom akcijom u Siriji u znak odmazde.

Obama je u petak proveo sat i 20 minuta u razgovoru s Erdoganom, pozivajući na uzdržanost.

Američki predsjednik svjestan je s kojom lakoćom SAD, ili bilo koja druga strana sila koja intervenira u Siriji, Iraku ili Afganistanu, mogu biti uvučene u lokalne sukobe i rasprave, ocijenio je Cocbern.

- Turci i Saudijci uvijek pokušavaju potaknuti SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne namjeravaju pokrenuti vojnu intervenciju velikih razmjera - rekao je za "Independent" jedan bivši visoki diplomata na Bliskom istoku. 

SAD znaju da bi eventualna vojna akcija Turske u Siriji bila prevashodno usmjerena na sirijske Kurde i borce iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) koji su bili najpouzdaniji saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Obama je tijekom razgovora s Erdoganom navodno rekao da YPG ne treba koristiti pobjede sirijske vojske na sjeveru zemlje, koje se odvijaju uz podršku ruskih zračnih udara, da bi ostvarila svoje ciljeve i osvojila što više teritorije.

Međutim, upravo dok su dvojica državnika razgovarali, Demokratske snage Sirije, drugi naziv za YPG, zarobile su važnu bazu ISIL-a u Šadadeu, uz pomoć zračnih udara SAD.

Postoji i drugi razlog zbog koga SAD neće odustati od vojne alijanse sa sirijskim Kurdima, kaže autor teksta.

- Prije više od godinu dana Amerikanci su shvatili da Turci ne namjeravaju zatvoriti svoju granicu sa Sirijom za teroriste ISIL-a i druge džihadiste sa svoje sjeverne, turske strane. Zbog toga su Amerikanci odlučili da je zatvore sa južne strane, uz pomoć sirijskih Kurda - kazao je bivši diplomata.

Kako navodi "Independent", upravo taj plan je sada blizu realizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?