Američki predsjednik

Obama o Trumpu: Fašisti, komunisti i džihadisti uvijek na kraju dožive neuspjeh

Barack Obama
28.07.2016.
u 10:09

Američki predsjednik Barack Obama u govoru na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u srijedu navečer u Philadelphiji u cijelosti je podržao demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton borbi protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Obama je pozvao demokrate da omoguće Clinton da završi posao koji je počela prije osam godina te istaknuo:  "Nikad nije bilo muškarca ili žene, ni ja, niti Clinton, tko je kvalificiraniji od Hillary Clinton da obnaša dužnost predsjednika SAD-a".

Obama je okupljenim demokratima i američkoj javnosti posebice ukazao na kvalitete Hillary Clinton za predsjedničku dužnost istaknuvši prije svega njezinu sposobnost prosudbe, iskustvo i temperament s kojima se može suočiti s prijetnjom terorizma.

"Ona je spremna biti novi vrhovni zapovjednik"

"Znam da Hillary neće stati dok ISIL ne bude uništen", kazao je Obama dodavši da ona to neće učiniti pribjegavajući bilo kakvim mučenjima ili zabrani ulaska muslimana u zemlju.

"Ona je spremna biti novi vrhovni zapovjednik", istaknuo je Obama.    

"Večeras vas pozivam da za Hillary Clinton učinite ono što ste učinili za mene. Pozivam vas da je podržite na isti način na koji ste podržali mene", rekao je Obama.

Clinton se po završetku Obamina obraćanja pojavila na pozornici nakon čega su nasmiješeni i zagrljeni mahali oduševljenim delegatima.

Hillary Clinton, supruga bivšeg predsjednika Billa Clintona, prihvatit će stranačku predsjedničku nominaciju u govoru na kraju konvencije u četvrtak navečer.

Obama i Clinton bili su suparnici u predizbornoj kampanji 2008. Nakon pobjede na izborima  Obama je postao prvi američki crnački predsjednik a Clinton je imenovao državnom tajnicom.

"Naša snaga, naša veličina ne ovise o Donaldu Trumpu"

Obraćajući se delegatima Obama je ponudio alternativu viziji SAD-a koju ponavlja republikanski kandidat Donald Trump. Za Trumpa, SAD je pod opsadom  ilegalnih imigranata, kriminala i terorizma i gubi utjecaj u svijetu.  Suprotstavivši se Trumpovoj "duboko pesimističnoj" viziji Obama je rekao: "Amerika koju ja znam ispunjena je hrabrošću i optimizmom ...   i poštenjem i velikodušnošću". "Optimističniji sam u pogledu američke budućnosti nego ikad prije", kazao je Obama u košarkaškoj i hokejaškoj areni Wells Fargo centra. 

Bivša prva dama i američka senatorica, Clinton je u utorak postigla povijesni iskorak postavši prvom ženom koju velika stranka nominira za predsjedničkog kandidata.

Osvrnuvši se na geslo Trumpove kampanje "Učinimo ponovno Ameriku velikom" Obama je istaknuo: "Amerika već jest velika. Amerika već jest jaka. I obećajem vam - naša snaga, naša veličina ne ovise o Donaldu Trumpu".

Američki predsjednik podsjetio je na ono što smatra napretkom za vrijeme svoja dva mandata, poput oporavka iz gospodarske recesije, reforme zdravstvenog sustava  i ubojstva vođe Al Kaide, Osame Bin Ladena.

Obama je rekao da američke vrijednosti - ne rasa, ne religija ili političko opredjeljenje - jesu ono što Ameriku čini velikom. "To je razlog zbog kojega svatko tko prijeti našim vrijednostima - bio on fašist, komunist, džihadist ili domaći demagozi - uvijek na kraju doživi neuspjeh", kazao je Barack Obama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije