Povišeni tonovi iz Sjeverne Koreje

"Nuklearni rat mogao bi početi svakog trenutka"

Pyongyang
KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
14.04.2017.
u 10:48

Iako je prije samo tri mjeseca, u svom inauguracijskom govoru, Donald Trump poručio da će se Amerika više baviti samom sobom i da će mu biti na prvom mjestu, prošli je tjedan Siriju zasuo raketama, a ovih dana svojim izjavama i vojnim manevrima diže tenzije i na Korejskom poluotoku. Za sve su krive navodne namjere Sjeverne Koreje da izvrši novi test nuklearnog oružja. 

Trumpove Twitter objave poput "Sjeverna Koreja traži nevolju" i "Šaljemo vam vrlo jaku vojsku i podmornice" uznemirile za političare u Pyongyangu koji su američkog predsjednika optužili da svojim agresivnim objavama bespotrebno diže tenzije. 

- Trump je pokrenuo zlonamjernu lavinu tenzija, upozoravam Ameriku da ne provocira našu vojsku i poručujem da ćemo ići u rat ako oni tako žele, rekao je zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Han Song Ryol, prenosi Daily Mail. 

- Dok god nas budu ucjenjivali, mi ćemo jačati našu obranu u čijoj je jezgri proizvodnja nuklearnog oružja, dodao je. 

Ništa blaži nije bio ni glasnogovornik ministarstva koji smatra da SAD prijeti miru i sigurnosti na Korejskom poluotoku:

- Oni su situaciju doveli na rub rata. To je opasno, nuklearni rat mogao bi početi svakog trenutka što bi uništilo mir i sigurnost u svijetu.

Povišeni tonovi iz Sjeverne Koreje upućeni su samo nekoliko sati nakon što su američki mediji objavili navodne tvrdnje nekih državnih dužnosnika da SAD priprema "preventivni napad" na režim u Pyongyangu kako bi spriječili novo nuklearno testiranje.

Takve informacije Trumpova administracija je opovrgnula no dodatnu uznemirenost izazvala je izjava čelnika CIA-a Mikea Pompea koji je istaknuo kako bi Sjeverna Koreja vrlo brzo mogla proizvesti nuklearne rakete koje mogu dosegnuti američko kopno. 

Vojni stručnjaci vjeruju da Pyongyang već ima dalekometne nuklearne rakete, a one koje bi mogle "dobaciti" do Amerike mogle bi biti spremne za ispaljivanje u idućih nekoliko godina, prenosi 24sata.hr. 

U subotu, inače, u Sjevernoj Koreji obilježava 105. rođendan Kim Il-sunga, utemeljitelja zemlje. Dio stručnjaka strahuje da bi režim mogao iskoristiti taj događaj za lansiranje nuklearnih raketa što bi moglo dovesti do snažne američke reakcije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?