TONČI TADIĆ

Nuklearni fizičar o tvdnjama Rusa: 'Prljava bomba' ubila bi stotine tisuća Ukrajinaca

Sandra Simunovic/Clodagh Kilcoyne/PIXSELL/REUTERS
25.10.2022.
u 07:10

Ako netko može koristiti nuklearno oružje u ovom dijelu, to može biti samo jedan izvor – ruski, komentira Zelenski

Iako su zbivanja u Ukrajini i dalje ubrzana, ipak je najvažnija vijest kako je Sergej Šojgu, ministar obrane Rusije, u tri dana dva puta razgovarao s američkim mu kolegom Lloydom Austinom, a onda i s kolegama iz tri članice NATO-a: Francuske, Turske i Velike Britanije, vojno najsnažnije članice Sjevernoatlantskog saveza, odmah nakon SAD-a. Malo je detalja poznato iz tih telefonskih razgovora, osim da je ruski ministar obrane upozorio kako Ukrajina priprema napad – "prljavom bombom".

Izvrtanje stvarnosti

Ukrajina i Zapad odbacuju Šojguove tvrdnje o mogućem ukrajinskom napadu "prljavom bombom". – Ako netko može koristiti nuklearno oružje u ovom dijelu Europe, to može biti samo jedan izvor – i to je onaj koji je naredio drugu Šojguu da telefonira tu i tamo – komentirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodavši da "svi razumiju tko je izvor svih prljavih stvari koje se mogu zamisliti u ovom ratu". Oglasio se Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, tvrdeći da njihove obavještajne službe imaju precizna saznanja o tome da Ukrajinci imaju materijala za gradnju "prljave bombe".

– Također smo poduzeli potrebne korake da se ovo pitanje pokrene u međunarodnim strukturama, prije svega u UN-u, a danas će to učiniti naši predstavnici nadajući se informiranoj i stručnoj raspravi o problemima kojih ćemo se dotaknuti – rekao je Lavrov dodajući da ga ne iznenađuje reakcija zapadnih medija i politike na ruske tvrdnje jer je "poznato da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski" miljenik Zapada. General-pukovnik Igor Kirilov, zapovjednik ruskih snaga za zaštitu od radijacije, kemijskog i biološkog oružja, bio je i konkretniji pa je rekao da Ukrajina namjerava upotrijebiti takvu napravu negdje na bojištu pa onda krivnju svaliti na Rusiju, protiv koje bi se onda ujedinio i onaj dio svijeta koji još nije protiv ruske invazije. Svoju tvrdnju Rusi podupiru i navodima da je "kijevski režim isplanirao krvavu provokaciju kojom će se ubiti vlastite građane kako bi se Rusku Federaciju optužilo za ratne zločine". Konkretno, prema tom scenariju, danas su strani plaćenici trebali granatirati opskrbnu točku u gradu Volčansk u Harkivskoj regiji. Do zaključenja ovoga izdanja, nije bilo podataka da se nešto slično i dogodilo. Profesor Tonči Tadić, naš poznati nuklearni stručnjak s Instituta "Ruđer Bošković", kazao je da se "prljava bomba" radi od visokoradioaktivnog materijala, nekakvog radioaktivnog izvora, recimo kobalta-60 (Co-60). – Ona služi za dugoročno kontaminiranje nekog područja radioaktivnim materijalom, odnosno pretvaranje bilo kojeg područja u Černobil, takve naprave tome služe. Korištenje nuklearne bombe zapravo je pokretanje nuklearnog rata, ali je pokretanje nuklearnog rata i korištenje "prljave bombe". Naravno da je sada pitanje zašto bi netko s ukrajinske strane htio pokrenuti nuklearni rat koji će rezultirati s nekoliko stotina tisuća poginulih Ukrajinaca, kao koncept to je samo po sebi besmisleno – rekao je dr. Tadić napominjući da je u svim nuklearnim centralama istrošeno gorivo pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA.

– Ukrajina je član Euroatoma, član je i IAEA, Ukrajina želi biti članicom Europske unije i NATO-a te sebi neće dopustiti takvu glupost jer bi takvo što značilo i trenutačni prekid zapadne pomoći. Ukrajina, izložena mahnitom ruskom razaranju, nema nikakav motiv napraviti takvo što, pa da se zbog toga izloži još žešćem stradanju stanovnika u eksplozijama ruskih nuklearnih bombi. Ovo je na tragu prijašnjih ruskih izjava da Ukrajina gradi nuklearnu bombu, što se pokazalo kao čista ruska laž. Sada kada se pokazalo da nema ukrajinske nuklearne bombe, Rusi izmišljaju da Ukrajina ima barem "prljavu bombu"?! Šojguova izjava je spin da se skrene pozornost sa sastanka Krimske platforme, kao što su prijašnje Putinove izjave bile spin da se skrene pozornost sa sastanka NATO-a – rekao je Tonči Tadić.

Dron zuji kao motorna pila

Veći su problem od ruskih optužbi za Ukrajinu iranski dronovi koje Rusi sada masovno koriste protiv njezinih snaga. Pogotovo kada se radi o tzv. dronovima kamikazama Shahed-136, odnosno Geranj-2 po ruskoj klasifikaciji. Rusi koriste i dron Mohajer-6 kao i Shahed-13, "e-rođaka" Shaheda-136. Iako, Ukrajinci tvrde kako su do sada uspjeli srušiti 223 iranska drona.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, obratio se Izraelu za pomoć u obliku protuzračnih sustava, no dobio je odbijenicu od Bennyja Gantza, izraelskog ministra obrane. Razlog ujedno objašnjava i samozatajno ponašanje Izraela u ovom sukobu – oni ovise o suradnji s Rusima kod udara njihova zrakoplovstva po ciljevima u Siriji. No, ipak je Izrael isporučio sustave uzbunjivanja, ali je pogodio i tvornicu iranskih dronova smještenu u Siriji. Za sada je otkrivena slaba točka, a to je zujanje Shaheda-136 slično motornoj pili, zahvaljujući čemu ga mogu zamijetiti snage na tlu, koje ga onda mogu gađati i pješačkim oružjem, što je zabilježeno prošlog tjedna u Kijevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?