Naslovnica Svijet

Novogodišnja proslava u Berlinu imat će 'sigurnu zonu' za žene

29. prosinca 2017. u 19:39 0 komentara 44 prikaza

Organizatori novogodišnjih proslava u Berlinu postavit će po prvi put u povjesti "sigurnu zonu" za žene.

Ove nove sigurnosne mjere planirane su na prostoru uz Brandenburška vrata zbog zabrinutosti u eventualne seksualne napade, izvještava BBC.

Ogroman broj seksualnih napastvovanja i pljački čije mete su bile žene tijekom proslava Nove godine u Kelnu prije dvije godina užasnule su Njemačku.

Stotine žena prijavile su policiji da su ih napastvovale grupe muškaraca arapskog i sjevernoafričkog porijekla.

Događaji u Kelnu su povećali tenzije u toj zemlji zbog ogromnog priliva izbjeglica i migranata. Oko 1,1 milijun ljudi stiglo je u Njemačku 2015. godine, od kojih su neki, ali ne i svi, bježali od nasilja u Siriji i Iraku.

Očekuje se da će novogodišnjoj zabavi u Berlinu u nedjelju pod jakim mjerama sigurnosti prisustvovati stotine hiljada ljudi.

Na Brandenburškim vratima će biti zabranjeno nošenje velikih torbi i ruksaka, te alkoholna pića.

Žene koje budu napadnute ili se budu osjećale napastvovano, moći će dobiti pomoć u posebnoj "sigurnoj zoni", u kojoj će se nalaziti pripadnici njemačkog Crvenog krsta, u ulici Ebertstrasse.

Policija grada Berlina ženama je savjetovala da potraže pomoć ukoliko se budu osjećale ugroženo, te da nose male torbe bez predmeta od veće vrijednosti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.