izmjenjena lista ministara

Novi talijanski premijer Giuseppe Conte položio prisegu

01.06.2018.
u 18:12

Politički debitant Giuseppe Conte danas je položio prisegu kao čelnik talijanske populističke koalicijske vlade, nakon što je predsjednik države Sergio Mattarella prihvatio izmjenjenu listu ministara.  

Nakon što je predsjednik Mattarella prihvatio Coimnteovo imenovanje, okončana je višetjedna politička kriza i neizvjesnost koji su uslijedili nakon izbora održanih 4. ožujka, potresajući financijska tržišta i izazivajući zabrinutost među talijanskim partnerima u Europskoj uniji.

Mattarella je odbio prvog Conteovog kandidata za ministra ekonomije, Paola Savonu, tijekom vikenda zbog njegovog stava protiv eura, a novi pokušaji formiranja tehnokratske vlade nakon toga su propali.

Populističke stranke postigle su novi sporazum u četvrtak, imenujući Giovannija Tria,  69-godišnjeg profesora koji nije pristalica talijanskog odustajanja od eura, za novog ministra ekonomije.

Ministarstvo vanjskih poslova predvodit će pravnik Enzo Milanesi, koji se smatra umjerenim političarem i iskusnim pregovaračem, dok će čelnik Lige Matteo Salvini, poznat po svom tvrdom stavu prema migraciji, postati ministar unutarnjih poslova. 

Marine Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog fronta, čestitala je Salviniju na koalicijskom sporazumu, nazivajući ga "pobjedom demokracije nad uznemiravanjima i prijetnjama iz Europske unije" u svom postu na Twitteru.

Čelnik pokreta Pet zvijezda (M5S) Luigi Di Maio, poznat po svom zalaganju za garantiranje osnovnih prihoda za siromašne kategorije stanovništva, preuzet će ministarstvo rada. Di Maio i Salvini također će biti zamjenici premijera. 

Novu vladu mora odobriti parlament u glasovanju o povjerenju, dok Liga i M5S imaju većinu u oba doma parlamenta. 

Iako je mogućnost održavanja prijevremenih izbora izazvala zabrinutost, program nove vlade koji uključuje smanjenja poreza i uvođenje minimalne plaće usprkos talijanskom golemom dugu izaziva nelagodu na tržištima i u EU.

Talijanski dug iznosi skoro 132 posto godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP), prenosi dpa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije