PRIHVATILE ČLANICE

Nove sankcije EU-a: Zabranjen uvoz ruskog ugljena i votke

08.04.2022.
u 08:10

Nove sankcije mogle bi stupiti na snagu danas, a trebale bi biti objavljene u službenom glasniku EU-a

Predstavnici 27 država članica EU-a odlučili su u četvrtak da će uvesti embargo na uvoz ruskog ugljena i zatvoriti europske luke za ruske brodove, u sklopu petog kruga sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini, objavilo je francusko predsjedništvo EU-a.

Taj "značajni" paket sankcija predviđa također zabranu izvoza u Rusiju, u prvom redu visokotehnološke robe, u visini od 10 milijardi eura, te zamrzavanje imovine nekoliko ruskih banaka.

Nove mjere predložila je ovaj tjedan Europska komisija nakon što su prošli vikend otkriveni deseci ubijenih civila u Buči, nedaleko od Kijeva.

To je prvi put da Europljani uvode sankcije protiv ruskog energetskog sektora, o kojem jako ovise.

EU uvozi 45 posto svojih potreba za ugljenom iz Rusije u vrijednosti od 4 milijarde eura na godinu.

Embargo će stupiti na snagu početkom kolovoza, 120 dana nakon objave novog paketa sankcija u službenom listu EU-a u petak. 

Popis ruskih proizvoda koje se neće smjeti uvoziti u EU proširen je i na neke "sirovine i kritične materijale" u vrijednosti od 5,5 milijardi eura na godinu.

Uz to, ruski i bjeloruski cestovni prijevoznici neće smjeti raditi u EU-u, objavilo je francusko predsjedništvo u nizu tvitova. 

Crni popis EU-u proširen je također za još više od 200 pojedinaca, među kojima su dvije kćeri Vladimira Putina i ruski oligarsi, po dokumentu koji je AFP dobio na uvid.

Rusija će doživjeti "dug pad u gospodarsku, financijsku i tehnološku izolaciju", ustvrdila je na Twitteru predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?