nema pušenja

Nova zabrana Turkmenima: Na ulicama zapalili zalihe cigareta

pušenje
17.01.2016.
u 13:18

Trgovce u glavnom gradu Ašgabatu vlasti su u četvrtak natjerale da se riješe svih zaliha cigareta i da ih prestanu prodavati pod prijetnjom visokih novčanih kazni

Iako vlada nije izdala nikakav službeni dokument, u Turkmenistanu su zabranjene cigarete. Pušenje samo po sebi nije ilegalno, ali predsjednik/diktator Gurbanguli Berdimuhamedov zabranio je cigarete. 
Trgovce u glavnom gradu Ašgabatu vlasti su u četvrtak natjerale da se riješe svih zaliha cigareta i da ih prestanu prodavati pod prijetnjom visokih novčanih kazni. 

Na državnoj televiziji u petak su emitirali snimku na kojoj spaljuju zalihe cigareta u pećima pred očima mjesnih starješina i diplomata.

Berdimuhamedov je 5. siječnja javno objavio novu anti-pušačku strategiju Turkmenistana i mjere za iskorijenje pušenja, piše Daily Mail. 

Predsjednik je po struci stomatolog i navodno je opsjednut zdravljem, želi da njegova zemlja bude potpuno slobodna od dima cigareta, iako je već zemlja s najmanje pušača na svijetu. Svega osam posto Turkmena puši. Pušenje na javnim mjestima je zabranjeno, a cigarete su vrtoglavo skupe zbog poreza. 

Bizarne zabrane Turkmenbašija

Saparmurat Nijazov, Berdimuhamedov prethodnik i nekoć strastveni pušač, prvi je pokrenuo anti-pušačku politiku nakon što je on sam prestao pušiti.

Nijazov je bio poznat po nebuloznim i hirovitim zabranama. Tako je bio zabranio muškarcima nošenje brade, brkova i duge kose. Tvrdio je da mladići nose dugu kosu pod utjecajem zapadnjačke kulture i mode. Zabranio je zlatne zube i nošenje šminke TV voditeljima, a ukinuo je državnu operu i balet te emitiranje glazbe s bilo kakvog nosača zvuka. Naredio je da se zatvore sve bolnice van Ašgabata kao i sve knjižnice u manjim mjestima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije