moskva

Nova Putinova uredba popisuje američku imovinu podložnu zapljeni

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
23.05.2024.
u 17:59

Rusija će evidentirati američku imovinu, uključujući vrijednosne papire, koja bi se mogla koristiti kao kompenzacija za ruske gubitke zbog zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama, prema uredbi koju je u četvrtak potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Pregovarači G7 tjednima raspravljaju o tome kako najbolje iskoristiti oko 300 milijardi dolara vrijedne ruske imovine, u različitim glavnim svjetskim valutama i državnim obveznicama, zamrznutih ubrzo nakon što je Moskva napala Ukrajinu u veljači 2022.

U uredbi donesenoj u četvrtak popisani su vrijednosni papiri, nekretnine, pokretna imovina i imovinska prava od imovine u vlasništvu SAD-a koja podliježe zapljeni.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev prošlog je mjeseca priznao da je u Rusiji zanemariva količina američke državne imovine i da bi bilo kakav odgovor Rusije bio asimetričan, što znači da bi se više odnosio na imovinu privatnih osoba.

Imovina brojnih stranih ulagača u Rusiju, uključujući fizičke osobe i velike američke investicijske fondove, drži se na posebnim računima „tipa C“ koje je Rusija uvela nedugo nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu, a potom pogođena nizom zapadnih sankcija u veljači 2022.

Novac na tim računima ne može se prenijeti iz Rusije bez dopuštenja ruskih vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?