ISTANBUL

Nova pucnjava: Erdogan najavio smaknuće pučista, oni se opiru uhićenju

neredi
17.07.2016.
u 20:35

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da ne može biti odgađanja uporabe smrtne kazne nakon propalog pokušaja puča, dodajući da će o tome vlada razgovarati s oporbenim strankama.

Govoreći mnoštvu svojih pristaša koji su tražili smrtnu kaznu pred svojom kućom u Istanbulu Erdogan je rekao: “Ne možemo zanemariti ovaj zahtjev”.

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. kako bi udovoljila kriterijima Europske unije za pristupanje a nije nikoga pogubila od 1984.

Erdogan je, kako prenosi Hina, isto tako pozvao svoje pristaše da do petka nastave prosvjede na ulicama i trgovima protiv pokušaja vojnog udara rekavši kako prijetnja protiv njega još nije do kraja uklonjena.

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj u toj je zemlji uhićeno oko 6000 ljudi, izjavio je ministar pravosuđa Bekir Bozdag, a prenosi provladina novinska agencija Anadolija.

Bozdag nije objavio pojedinosti o uhićenima.

“U tijeku je daljnje čišćenje i u konačnici će biti i više od 6000 uhićenih”, rekao je, dodavši da su protiv nekih osoba već pokrenuti i sudski procesi.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivljuje turskoga klerika i nekadašnjeg Erdoganova saveznika koji je postao njegov suparnik, Fethullaha Gulena da “vodi paralelnu državu”, što je Gulen, koji živi u Sjedinjenimn Državama, zanijekao.

Dosadašnja uhićenja fokusirala su se na pripadnike oružanih snaga i sudaca zbog potpore pokušaju realizacije vojnog udara.

Jedan visoki dužnosnik izjavio je za Reuters da je vlada ponovno uspostavila kontrolu diljem Turske, ali da nekoliko važnih pripadnika vojske još nije uhvaćeno.

Novi neredi u Istanbulu, pucnjava na aerodromu

U blizini drugog po veličini aerodroma u Istanbulu izbili su sukobi između turskih sigurnosnih snaga i pučista. Kako prenosi “Russia Today“ policija je ispalila pucnje upozorenja, a skupina pučista je uhićena na aerodromu “Sabiha Gokcen”. Do pucnjave je došlo jer su se osobe koje su podržavale neuspjeli puč opirale uhićenju, javio je AP pozivajući se na turskog sužnosnika koji je želio ostati anoniman.

U međuvremenu agencija Anadolija javila je da je sedam ljudi, uključujući jednog pukovnika, pritvoreno u zrakoplovnoj bazi u gradu Konija u središnjoj Anadoliji. Isti dužnodsnik je AP-u rekao da je situacija u Koniji “pod kontrolom” i da su se prethodno pučisti također opirali uhićenju.

“Zbog toga tražimo od ljudi da budu budni i oprezni,” rekao je on.

Anadolija navodi da su policajci ušli u bazu u Koniji kako bi uhitili vojno osoblje. Riječ je o viskim časnicima koji su obuhvaćeni istragom o neuspjelom puču u petak.

Premijer Yildrim priopćio je ranije danas da su pučisti poraženi, da je puč doživio neuspjeh i da je situacija normalizirana. Ranije je Ministarstsvo Turske priopćilo da je više od 290 turskih građana poginulo, dok je 100 pobunjenika ubijeno, a više od 1.400 ranjeno tijekom pokušaja vojnog puča u zemlji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije