SMRTONOSNA 'SOL'

Nova droga hara Rusijom: Opasnija i jeftinija od heroina, žene se za nju odaju prostituciji

20.12.2017.
u 12:15

U Rusiji gotovo milijun konzumenata "soli" su i žrtve epidemije HIV odnosno AIDS-a.

Epidemija nove droge hara Rusijom, a najranjivija skupina su žene koje se, nakon što se navuku, podaju prostituciji kako bi prikupile novac, piše Daily Beast.

O drogi koju u Rusiji nazivaju "sol", a u SAD-u "sol za kupanje" ili "psihoaktivna sol za kupanje" mediji u Americi su pisali kroz seriju senzacionalističkih članaka u kojima su objašnjavali da je "dizajnirana" kako bi se "zaobišle" legalne zabrane. U SAD-u je bila prodavana preko interneta i u trgovinama s kućnim potrepštinama, iako je njezin glavni sastojak MDPV, odnosno psihoaktivna tvar mefedron, ilegalan od 2010. godine. 

Opasnija i jeftinija od heroina

Konzumiranje te supstance izaziva uzbuđenje, halucinacije, psihozu, suicidalne misli i srčani udar. Nova droga može se progutati, pušiti ili ušmrkavati, ali najjači udar, kao i kod drugih droga, ima ubrizgavanjem iglom u venu. Posebno je zabrinjavajuće jer je "sol" opasnija i jeftinija od heroina. 

U Rusiji gotovo milijun konzumenata "soli" su i žrtve epidemije HIV odnosno AIDS-a. Iako tu drogu uzimaju sve generacije i muškarci, statistike pokazuju da su žene posebno ranjive na nju. Daily Beast je razgovarao s pet konzumentica "soli" iz grada Irkutska te su sve priznale da su zaražene HIV-om i hepatitisom C.

Za drogu zarađuju prostitucijom

U tom gradu mnoge žene ovisnice o "soli" kruže oko gradske tržnice. Kako bi kupile dozu, koja stoji manje od 10 dolara, neke zarađuju prostitucijom ili dilanjem droge. Zbog raširenog korištenja te droge, popularna "narodna" uzrečica u Irkutsku postala je rečenica: 'U Sibiru ima soli koliko i snijega". 

"Sol" snažno utječe na zdravlje žene, ometa menstrualni ciklus, prestaju jesti i dovodi do dramatičnog gubitka težine. Ovisnici i njihova obitelj i prijatelji često ne shvaćaju koliko je težak njihov problem. Ovogodišnjih 46 posto svih novozaraženih HIV-om u Rusiji povezano je sa zlouporabom droga i taj podatak najbolje govori o epidemiji s kojom se Rusija zasad ne uspijeva boriti. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije