telekomunikacijska grupa

Nokia ukida do 10 tisuća radnih mjesta

16.03.2021.
u 14:18

Finska telekomunikacijska grupa Nokia najavila je u utorak da će u sklopu preustroja poslovanja i smanjenja troškova u sljedeće dvije godine ukinuti 10.000 radnih mjesta.

Izvršni direktor Pekka Lundmark pokušava preustrojiti tvrtku kako bi se uspješnije konkurirala Ericssonu.

U listopadu prošle godine Lundmark je najavio novu strategiju i naglasio da će kompanija „učiniti sve što je potrebno" da bi preuzela vodeću ulogu u sektoru mobilnih mreža nove generacije 5G.

U četvrtak izvršni direktor Nokije trebao bi predstaviti dugoročnu strategiju i objaviti financijske ciljeve.

Danas su najavili da će do 2023. otpustiti do 10.000 radnika. Trenutno ih zapošljavaju 90.000 radnika. Val otkaza pokrenuli su i 2016. godine, nakon kupnje Alcatel-Lucenta, otpustivši nekoliko tisuća radnika.

"Odluke koje mogu utjecati na naše zaposlenike nikada se ne donose olako. Moj je prioritet voditi računa o tome da svi na koje ona bude utjecala dobiju podršku", rekao je Lundmark u izjavi.

Kompanija bi restrukturiranjem trebala smanjiti troškove za oko 600 milijuna eura do kraja 2023, od čega polovinu do kraja ove godine.

"Ti su planovi globalni i vjerojatno će utjecati na većinu zemalja. U Europi smo tek obavijestili lokalna radnička vijeća i očekujemo da će postupci savjetovanja početi uskoro, tamo gdje zakoni to propisuju", rekao je predstavnik finske kompanije.

Francuska je izuzeta iz novog vala otkaza zbog prošlogodišnjeg ukidanja više od tisuću radnih mjesta.

U veljači kompanija je prognozirala da će joj prihodi ove godine pasti na 20,6 do 21,8 milijardi eura, s prošlogodišnjih 21,9 milijardi eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?