RUSKA LETEĆA BOMBA

Noćna mora za Ukrajince: Teška je 1,5 tone od kojeg je pola eksploziv 'Ne mogu svi naši momci to izdržati'

rat u ukrajini
VYACHESLAV MADIYEVSKYY/REUTERS
10.03.2024.
u 17:34

Bomba je FAB-1500, u biti oružje od 1,5 tone od kojeg se gotovo polovica sastoji od eksploziva. Dostavlja se odozgo borbenim zrakoplovima s udaljenosti od nekih 60-70 kilometara, izvan dometa mnogih ukrajinskih protuzračnih obrana.

Rusija je počela koristiti snažnu zračnu bombu koja je desetkovala ukrajinsku obranu i narušila ravnotežu na prvim crtama bojišnice. To su postigli pretvaranjem sovjetskog oružja u leteću bombu, prenosi CNN. Bomba je FAB-1500, u biti oružje od 1,5 tone od kojeg se gotovo polovica sastoji od eksploziva. Dostavlja se odozgo borbenim zrakoplovima s udaljenosti od nekih 60-70 kilometara, izvan dometa mnogih ukrajinskih protuzračnih obrana.

FAB-1500 još je jedan primjer kako Rusija vodi svoj rat u Ukrajini, nanoseći golema razaranja prije nego što pokuša zauzeti teritorij. FAB-1500 usmjerava se prema svojoj meti s pomoću sustava za navođenje i iskačućih krila koja mu omogućuju da klizi prema svojoj meti. Jedan ukrajinski vojnik rekao je za CNN: “Ranije smo bili granatirani samo topništvom. Sada su Rusi preuzeli grad agresivnije i počeli koristiti sredstva zračnih snaga, posebno FAB-1500." “Šteta je vrlo ozbiljna. Ako preživiš, zagarantirano ćeš imati kontuziju.” “To stavlja veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati. Iako su se do sada više-manje navikli na FAB-500, ali FAB-1500 je pakao.”

Dakle, Rusi imaju vrlo jaku vatrenu moć kojom mogu djelovati na fiksnu obranu, povećavajući ukrajinske žrtve, iako još uvijek nedovoljno da iz temelja promijene bojišnicu. FAB-1500, dodaje CNN, je najmoćnija bomba iz sovjetske ere koje se nadograđuju u tvornici blizu Moskve u jeftine, ali snažne projektile.

 
Ključne riječi

Komentara 1

ŽU
ŽuŽu
15:44 12.03.2024.

Još od kada ljudi govore da Ukrajinci nemaju šanse, ali novinari i razni analitičari ne mogu to izgovoriti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije