ŠTO JE 'MEERESROTZ'

Njemački mediji upozorili turiste na 'neugodan fenomen na plaži' u Hrvatskoj

hrvatsko more
Zvonimir Barisin/PIXSELL
18.06.2024.
u 08:43

"Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom", naveo je jedan njemački medij

Bliži se početak školskih praznika u Njemačkoj, a samim time i vrijeme godišnjih odmora. S obzirom na to da mnogi Nijemci ljetuju u Hrvatskoj, tamošnji su mediji svojim građanima uputili upozorenje. Tema ovoga puta nisu bile visoke cijene, nego pojava poznata kao “cvjetanje mora”.

Primjerice, ProSieben je izvijestio kako se hrvatskom obalom širi “smeđa sluz” koja kupače može spriječiti u kupanju u inače tirkiznoj vodi. "Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao 'morski šmrkalj' ('Meeresrotz')", navodi ProSiebe, prenosi Fenix magazin.

Također, RTL je naveo: "Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom. Neki turisti javljaju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspješna. Tepih od algi je neugodan na koži. Ne pomaže ni činjenica da je to u osnovi normalna prirodna pojava".

 

Infovrsar, koji informira turiste, istaknuo je kako je "cvjetanje mora" bezopasno, no može imati neugodan miris. "Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković saznajemo da se radi o nakupini jednostaničnih algi koje nisu opasne niti otrovne, ali radi se o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris. 'Crvena plima' po noći može izazvati zanimljiv efekt svjetlucanja mora. Dakle, postoje jedan ili dva lijepa aspekta neugodnog fenomena na plaži", navodi Infovrsar.

Kako je objavio Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, "cvjetanje mora" je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. 

"Najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja. Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače, ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru", navodi ZZJZ. 

Ključne riječi

Komentara 1

NB
Nboy
06:07 20.06.2024.

A da se netko sjeti to barem ispred plaža pokupiti danas postoje svakakvi strojevi o ne bi trebalo biti problema

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije