Njemačka želi upregnuti fuziju u proizvodnju energije

Bettina Stark-Watzinger
DPA
05.09.2023.
u 18:40

"Fuzija nam pruža veliku priliku da riješimo sve svoje energetske probleme", rekla je Stark-Watzinger za agenciju dpa.

Njemačka će u idućih pet godina uložiti više od milijardu eura u istraživanje fuzije kako bi je upregnula u proizvodnju energije, izjavila je u utorak ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinger.

"Fuzija nam pruža veliku priliku da riješimo sve svoje energetske probleme", rekla je Stark-Watzinger za agenciju dpa.

Više se ne postavlja pitanje hoće li fuzija ući u primjenu, već hoće li Njemačka sudjelovati u tom procesu, dodala je ministrica.

Moj je cilj da sudjelujemo, naglasila je.

Najavila je 370 milijuna eura potpore aktualnim istraživanjima na Institutu za fiziku plazme (IPP), Tehnološkom institutu Karlsruhe (KIT) i Istraživačkom centru Jülich (FZJ) do 2028.

Cilj je stvoriti "fuzijski ekosustav s industrijom" kako bi Njemačka što prije dobila fuzijsku elektranu, izjavila je Stark-Watzinger.

U dokumentu objavljenom u lipnju ministarstvo je istaknulo sve veću potražnju za energijom i paralelnu traziciju na obnovljive izvore.

"Činjenica je da nam trebaju sigurni, cjenovno prihvatljivi izvori energije s neutralnom emisijom ugljičnog dioksida, koji će osiguravati minimalnu količinu struje u mreži", kaže Stark-Watzinger.

U teoriji bi fuzijske eletrane trebale proizvoditi vrlo velike količine energije bez negativnog utjecaja na klimu, piše dpa.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?