Paket ekonomske pomoći

Njemačka vlada privremeno smanjuje PDV i daje jednokratnu pomoć roditeljima

12.06.2020.
u 12:57

Njemačka vlada je pristala da privremeno smanjiti porez na dodanu vrijednost i da roditeljima dodijeli jednokratnu pomoć u iznosu od po 300 eura za svako dijete u sklopu paketa ekonomske pomoći vrijednog 130 milijardi eura, izjavio je viši dužnosnik vlade u petak.

Najveća ekonomija u Europi je pretrpjela je težak udarac nakon što su mnoge kompanije u ožujku morale uvesti restriktivne mjere zbog koronavirusa.

Očekuje se da će se ekonomija smanjiti za 6,3 posto ove godine što znači da će ući u najveću recesiju od Drugog svjetskog rata.

Vlada kancelarke Angele Merkel pristala je na posebnoj sjednici u petak na smanjenje PDV-a sa sadašnjih 19 na 16 posto, počev od 1. lipnja do 31. prosinca za sve proizvode, a što će koštati vladu oko 20 milijardi eura.

Obje mjere su u sklopu šireg paketa koje je njemačka vlada najavila prošlog tjedna i za koju je institut DIW naveo da bi mogao povećati ekonomsku proizvodnju u najvećoj europskoj ekonomiji za 1,3 postotna boda i ove i odiće godine.

Njemačko ministarstvo financija propćilo je da je njemačka vlada u petak također odobrila nacrt zakona o izmjeni poreza na motorna vozila. Od početka 2021. novi će automobili s većom emisijom CO2 biti oporezovani više nego oni sa nižom emisijom.

Izvori u vladajućoj koaliciji rekli su Reutersu da će oba doma  njemačkog parlamenta 29. lipnja održati posebne sjednice radi usvajanja paketa.

Njemački ministar financija Olaf Scholz razmatra mogućnost posuđivanja dodatnih 50 milijardi eura za financiranje Berlinskog paketa poticaja, rekao je Reutersu visoki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?