ponoć stradalima

Njemačka vlada odobrila pomoć za poplave od 30 milijardi eura

18.08.2021.
u 18:16

Njemačka vlada odobrila je u srijedu 30 milijardi eura pomoći stradalima u katastrofalnim poplavama koje su u srpnju odnijele najmanje 180 života i izazvale golema razaranja. 

Fond, koji će financirati središnja i pokrajinske vlade, prvenstveno se odnosi na najteže pogođene zapadne zemlje Porajnje Falačku i Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

“Brzo otklanjanje štete i obnova infrastrukture imaju apsolutni prioritet. To je ogroman poduhvat s obzirom na stupanj uništenja u područjima pogođenim poplavama i jakim kišama“, rekao je ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz nakon sjednice vlade.

Ove godine bi se iz fonda trebalo isplatiti 16 milijardi eura. Savez njemačkih osiguravatelja objavio je u srijedu kako je osiguranicima već isplaćeno 700 milijuna eura, a ukupan iznos za pokrivanje šteta procijenjuje na oko pet milijardi eura.

Razorne poplave koje su 14. i 15. srpnja pogodile zapad Njemačke odnijele su najmanje 180 života.

Njemačka savezna vlada i čelnici 16 pokrajina složili su se ranije ovoga mjeseca oko osnivanja fonda za obnovu u vrijednosti od 30 milijardi eura.

Najvažnije je da pomoć ugroženima stigne što prije i da se pritom izbjegne birokratiziranje, rekao je tada premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije i demokršćanski kancelarski kandidat Armin Laschet.

CDU se našao na meti kritike zbog načina upravljanja katastrofalnom poplavom, a Laschet se ispričao zbog smijanja tijekom posjete gradiću pogođenom poplavom, gaf koji ga je stajao pada potpore među biračima dva mjeseca uoči saveznih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?