strah od delta- soja

Njemačka traži strožu kontrolu povratnika s odmora

Njemačka
29.06.2021.
u 21:22

Njemačka želi uvesti strože kontrole povratnika s godišnjeg odmora, radi sprječavanje širenja delta- soja koronavirusa.

- Moramo intenzivnije kontrolirati one koji se vraćaju s godišnjeg odmora, moguće i s pomoću obveznih testova, rekao je voditelj njemačkog kancelarskog ureda Helge Braun za ZDF. Dodao je da za povratnike s područja s virusnim varijantama, u koja sada spadaju Velika Britanija, Portugal i Ruska Federacija, vrijedi obveza odlaska u dvotjednu karantenu, a to se odnosi i na one koji su potpuno cijepljeni, prenosi HRT

- Kod mutirajućih virusa još će potrajati prije nego što ustvrdimo jesu li sva cjepiva djelotvorna. Zato je potrebno da i za cijepljene vrijedi obveza karantene, rekao je Braun.

Europska komisija objavila je da stroge mjere, koje najavljuje Berlin, "nisu potpuno usklađene" s preporukama za 27 zemalja EU-a kojima se žele olakšati ljetna putovanja. Braun, pak, smatra da je slaba točka najavljenih njemačkih pravila to što se "istih pravila ne drže ostale zemlje u Europi".

Trenutačno oni koji se iz rizičnih područja vraćaju u Njemačku nisu obvezni napraviti test ako su potpuno cijepljeni ili ako su preboljeli COVID. Oni koji u zemlju dolaze zrakoplovom, bez obzira na to radi li se o rizičnim ili nerizičnim zemljama, obvezni su pokazati negativan test pri ulasku u zrakoplov.

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn apelirao je na građane da se cijepe jer cjepivo u svakom slučaju umanjuje mogućnost zaraze i kad je riječ o varijantama virusa. Podsjetio je na trenutačno nizak broj novozaraženih i dodao da se to može očuvati ako se ostane dosljedan vezano za testiranje i cijepljenje.

Neki političari apelirali su na građane da, unatoč padu broja zaraženih, ne putuju u inozemstvo, nego da odmor provedu u Njemačkoj. Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj danas je 5,4.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije