Neprihvatljivi prekršaji

Njemačka: Raspuštena frankfurtska specijalna jedinica zbog ekstremističkih poruka

10.06.2021.
u 16:00

Policija iz njemačkog grada Frankfurta odlučila je raspustiti gradsku Specijalnu operativnu jedinicu (SEK) nakon otkrića ekstremističkih poruka krajnje desnice u skupnim razgovorima, rekao je u četvrtak državni zvaničnik.

Ministar unutarnjih poslova države Hessen Peter Beuth rekao je da su "neprihvatljivi prekršaji" određenih članova SEK-a raspuštanje jedinice učinili "neizbježnim".

Skupina stručnjaka organizirat će restrukturiranje SEK-a, dodao je Beuth. "Pokrećemo temeljno ponovno pokretanje SEK danas".

Pozvao je na potpuno novu kulturu vođenja među srednjim i nižim razinama policije.

"Naravno da će i naše specijalne snage biti vitalne u budućnosti, ali parametri će biti drugačiji", rekao je ministar unutarnjih poslova.

Taj potez uslijedio je nakon najave javnog tužiteljstva u Frankfurtu, kao i Ureda kriminalne policije Hessian da su u tijeku istrage protiv 20 aktivnih i bivših službenika SEK-a osumnjičenih za sudjelovanje u desničarskim ekstremističkim chat skupinama.

Sedamnaest heseovskih časnika osumnjičeno je za širenje tekstova i simbola bivših nacističkih organizacija koji potiču mržnju, zabranjenih prema poslijeratnom njemačkom zakonu.

Stariji između 29 i 54 godine, svi policajci, osim jednog, bili su na aktivnoj dužnosti. Sada, nitko od njih ne radi, objasnio je u srijedu šef frankfurtske policije Gerhard Bereswill. Jedan je već bio suspendiran.

Otkrića "čine sumnju u desničarske ekstremističke tendencije nekih članova frankfurtske SEK", rekao je Beuth u četvrtak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije