'SVE VEĆI IZAZOV'

Njemačka pred velikim problemom. Prognoza stručnjaka je zabrinjavajuća

Stefan Sauer/DPA/PIXSELL
30.08.2017.
u 13:07

Jedni su prestari za određene poslove, drugima nedostaje stručno znanje

"Nedostatak stručnih radnika postaje sve veći izazov za njemačka poduzeća", izjavio je direktor konzultantskog poduzeća Prognos Christian Böllhoff. Ovo poduzeće sa sjedištem u Baselu nastalo izdvajanjem jednog instituta Baselskog sveučilišta provelo je znanstveno istraživanje o toj temi. Zaključak je da će se stanje srednjoročno dramatično zaoštriti.

Tako bi, prema ovoj studiji, 2030. u Njemačkoj moglo nedostajati oko tri milijuna, a 2040. 3,3 milijuna stručnih radnika. "Stručne radne snage nedostaje na svim područjima s obzirom na to da godišta u kojima je bilo puno djece odlaze u mirovinu", zaključak je Prognosa, piše Deutsche Welle.

Iako se u međuvremenu ne računa s tako jakim smanjenjem broja stanovnika, broj ljudi sposobnih za rad i dalje će se znatno smanjivati - za preko 10 posto do 2040. godine, kaže se u upravo objavljenoj studiji. Uz to će zbog sve jače međunarodne konkurencije, drukčijega konzuma i digitalizacije na gotovo svim gospodarskim područjima neka zanimanja izgubiti na značenju.

Istovremeno će na brojnim područjima ubuduće nedostajati stručnjaka, kažu znanstvenici poduzeća Prognos. Znanstvenici prognoziraju da će brojna nadzorna i sigurnosna zanimanja otpasti. I vozači kamiona i zaposleni na pakiranju paketa moraju računati da će njihov posao ubuduće obavljati roboti i automati. Isto vrijedi i za knjigovođe, zaposlenike u kreditnim institucijama i posrednike u prodaji nekretnina - ta zanimanja će dugoročno zamijeniti elektronički sustavi, smatraju znanstvenici.

Ali, već 2020., a još više 2030., će nedostajati menadžera, znanstvenika, inženjera, liječnika, medicinskog i njegovateljskog osoblja, a donekle i zaposlenika u kreativnim zanimanjima i novinarstvu. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?