Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Njemačka pred velikim problemom. Prognoza stručnjaka je zabrinjavajuća

Jedni su prestari za određene poslove, drugima nedostaje stručno znanje
30. kolovoza 2017. u 13:07 0 komentara 411 prikaza
Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

"Nedostatak stručnih radnika postaje sve veći izazov za njemačka poduzeća", izjavio je direktor konzultantskog poduzeća Prognos Christian Böllhoff. Ovo poduzeće sa sjedištem u Baselu nastalo izdvajanjem jednog instituta Baselskog sveučilišta provelo je znanstveno istraživanje o toj temi. Zaključak je da će se stanje srednjoročno dramatično zaoštriti.

Tako bi, prema ovoj studiji, 2030. u Njemačkoj moglo nedostajati oko tri milijuna, a 2040. 3,3 milijuna stručnih radnika. "Stručne radne snage nedostaje na svim područjima s obzirom na to da godišta u kojima je bilo puno djece odlaze u mirovinu", zaključak je Prognosa, piše Deutsche Welle.

Iako se u međuvremenu ne računa s tako jakim smanjenjem broja stanovnika, broj ljudi sposobnih za rad i dalje će se znatno smanjivati - za preko 10 posto do 2040. godine, kaže se u upravo objavljenoj studiji. Uz to će zbog sve jače međunarodne konkurencije, drukčijega konzuma i digitalizacije na gotovo svim gospodarskim područjima neka zanimanja izgubiti na značenju.

Istovremeno će na brojnim područjima ubuduće nedostajati stručnjaka, kažu znanstvenici poduzeća Prognos. Znanstvenici prognoziraju da će brojna nadzorna i sigurnosna zanimanja otpasti. I vozači kamiona i zaposleni na pakiranju paketa moraju računati da će njihov posao ubuduće obavljati roboti i automati. Isto vrijedi i za knjigovođe, zaposlenike u kreditnim institucijama i posrednike u prodaji nekretnina - ta zanimanja će dugoročno zamijeniti elektronički sustavi, smatraju znanstvenici.

Ali, već 2020., a još više 2030., će nedostajati menadžera, znanstvenika, inženjera, liječnika, medicinskog i njegovateljskog osoblja, a donekle i zaposlenika u kreativnim zanimanjima i novinarstvu. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.