POLEMIKE O ULOZI ATLANTSKOG SAVEZA

Njemačka oštro o Macronovoj ocjeni da je NATO u stanju ‘moždane smrti’: Europa se bez SAD-a nije kadra obraniti

POOL New/REUTERS/PIXSELL
11.11.2019.
u 19:52

Macronove ocjene o NATO-u odgovaraju samo Rusiji. Glasnogovornica ruskog šefa diplomacije likuje: Točno je o tome riječ, NATO je u stanju moždane smrti

Njemački šef diplomacije Heiko Maas jučer je neuobičajeno oštro odbacio tvrdnje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO u stanju “moždane smrti”, ocijenivši da je pogrešno potkopavati NATO i da se ni Njemačka ni Europa bez SAD-a nisu kadre djelotvorno obraniti. Tako je nastavljena polemika o NATO-savezu, koja zapravo traje sve od pada Berlinskog zida i trenutka kada je taj savez izgubio svog glavnog suparnika.

Raspadom komunističkog bloka počela je kriza identiteta NATO-saveza, koji u protekla tri desetljeća pokušava pronaći smisao svog postojanja, pa je u tom procesu lutao od Afganistana do Ukrajine. Upravo u zaoštravanju odnosa s Rusijom mnogi pronalaze opravdanje za jačanje NATO-a i ponovno naoružavanje Europe, iako ima i onih koji smatraju da je u ovom slučaju svojim agresivnim širenjem sam NATO izazvao protureakciju Rusije, baš kako bi opravdao svoje postojanje.

Predsjednik Macron u ulozi spasitelja Europe u apokaliptičnom tonu zaključuje da se Europa ne može više osloniti na SAD ni očekivati da će SAD skrbiti za sigurnost europskih članica NATO-saveza. Trumpova Amerika okrenula je leđa Europi, a Trump je prvi američki predsjednik koji ne podupire ideju ujedinjene Europe, smatra Macron i dodaje da je vrijeme da se Europa probudi i svoju sudbinu uzme u svoje ruke. Njegove ocjene o NATO-u, i to samo nekoliko tjedana uoči summita u Londonu, analitičari svode na tri riječi: NATO je mrtav.

U kolumni koju je objavio Der Spiegel Maas pak upozorava da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih. Potrebno je graditi snažnu i suverenu Europu, ali u snažnom NATO-u. Maas podržava Macrona kad on poziva na jačanje europskih obrambenih kapaciteta, podsjetivši na zajedničke europske napore u jačanju europske obrane i pozivajući pritom na stvaranje europskog sigurnosnog vijeća u kojem bi bilo mjesta i za Veliku Britaniju, bez obzira na skori izlazak Britanije iz EU.

Velika Britanija i Francuska, naime, jedine su europske vojne i nuklearne sile pa je to njemački pokušaj da se Britaniju, barem kada je sigurnost Europe u pitanju, zadrži za zajedničkim europskim stolom.

Prije Maasa i kancelarka Angela Merkel poručila je da je Macron reagirao “pretjerano”, jasno kazavši da se njezin pogled na NATO razlikuje od Macronova. Zanimljivo je da Macronove ocjene o NATO-u ne dijeli ni američki državni tajnik Mike Pompeo, jasno uzimajući u obranu NATO-savez i tvrdeći da je NATO i dalje relevantan, premda je predsjednik Trump u više navrata tvrdio da je “zastario”.

Očekivano, potpora Macronovoj kritici NATO-saveza stiže jedino iz Rusije, koja već godinama aktivno radi na potkopavanju jedinstva zapadnog vojnog saveza koji smatra glavnom prijetnjom. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručuje da Macronova izjava jasno odražava sadašnji položaj NATO-a.

“Točno je o tome riječ. Macronova izjava odražava istinu. NATO je u stanju moždane smrti”, likuje Zaharova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije