zbog slučaja ubojstva Khashoggija

Njemačka obustavila isporuke oružja Saudijskoj Arabiji

ilustracija
19.11.2018.
u 16:56

Njemačka vlada je zbog slučaja ubijenog novinara Jamala Khashoggija, za koji se naslućuje da su mu nalogodavci u vrhu Saudijske Arabije, do daljnjega obustavila isporuke oružja u ovu zemlju, priopćilo je danas njemačko ministarstvo gospodarstva.

Nema izvoza oružja dok se ne razriješi Khashoggijevo ubojstvo

"Trenutno nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, a zaustavljene su i dozvole izvoza u ovu zemlju", rekao je glasnogovornik Ministarstva za gospodarstvo i energiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se još u listopadu izjasnila protiv daljnjeg izvoza oružja u Saudijsku Arabiju. Ona je tada u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom najoštrije osudila ubojstvo Khashoggija te istodobno najavila da će do ponovne isporuke oružja doći tek nakon što se rasvijetli pozadina ubojstva novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada.

Samo ove godine Nijemci su Saudijcima izvezli oružje vrijedno 416 milijuna eura

Njemačka je danas zabranila i ulazak u zemlju za 18 državljana Saudijske Arabije koji se povezuju s ubojstvom.

Njemačka vlada nalazi se na udaru oporbene kritike zbog izvoza oružja u Saudijsku Arabiju unatoč umiješanosti u sukobe u susjednom Jemenu.

Samo u prvih devet mjeseci ove godine Njemačka je u Saudijsku Arabiju izvezla oružja u vrijednosti od 416 milijuna eura, čime se ova zemlja nalazi na drugom mjestu kada je u pitanju izvoz njemačkog oružja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?