Deutsche Welle

Njemačka i Rusija spremne dovršiti 'Sjeverni tok 2'

plinovod
06.12.2020.
u 15:11

Američki Kongres prijeti novim sankcijama kompanijama koje grade Sjeverni tok 2, ali usprkos tome, Njemačka i Rusija su izgleda riješile konačno završiti ovaj gigantski energetski projekt, prenose agencije pisanje Deutsche Wellea (DW).

Ipak, u dogovoru koji su postigle američke demokrate i republikanci, ostavlja se mogućnost da se konzultiraju s europskim državama koje su povezane s gradnjom plinovoda.

Pitanje je što bi takve konzultacije donijele, jer, iako Kongres isključuje mogućnost sankcija Njemačkoj i njezinim dužnosnicima, proširen je popis tvrtki koje bi se mogle naći na udaru.

Amerikanci, za sada, prijete sankcijama tvrtkama koje sudjeluju u gradnji plinovoda, a uskoro bi se, kako dodaje DW, na meti mogle naći tvrtke koje, primjerice grade ili osiguravaju brodove ili izdaju cetifikate za upotrebu plinovoda.

Ostalo je samo da odlazeći američki predsjednik Donald Trump potpiše prijedlog zakona kako bi on stupio na snagu.

U konzorciju Sjeverni tok 2 AG kažu da ne žele spekulirati o "tekućoj proceduri" u SAD-u.

"Podsjećamo na priopćenje Europske komisije u vladama država Europske unije u kojima se sankcije SAD-a označavaju kao kršenje međunarodnog prava", rekli su u toj kompaniji za DW.

Šefica EK-a Ursula von der Leyen je u studenome označila američke sankcije kao "neprihvatljive", podsjeća DW.

Gradnja plinoovoda je zaustavljena prije oko godinu dana, i to pred sam završetak projekta.

Tada je SAD zaprijetio sankcijama tvrtkama koje specijalnim brodovima polažu podvodne cijevi, nakon čega je švicarska tvrtka povukla oba svoja broda.

Ipak, misteriozna najava krajem studenoga podgrijala je nade da bi se izgradnja mogla nastaviti.

U priopćenju njemačke Uprave za vodene puteve i brodski saobraćaj navedeno je da će "vjerojatno" između 5. i 31. prosinca biti obavljano "podvodno polaganje cijevi" u tom dijelu Baltika.

U konzorciju Sjeverni tok 2 nisu se željeli o tome podrobnije izjasniti.

Nakon što su američke sankcije zaustavile projekt, ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao da će radovi biti dovršeni.

"Naravno da ćemo štititi svoje interese", rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Do sada je postavljeno 94 posto cijevi za plinovod dug 1.200 kilometara, koji ide kroz Baltičko more i tako direktno povezuje najvećeg proizvođača i najvećeg europskog potrošača energenata.

Kada dva paralelna cjevovoda, koji se nazivaju Sjeverni tok 2, budu gotovi, njihov kapacitet bit će 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, što je isto kao i kod već postojećeg Sjevernog toka 1, koji ide sličnom rutom.

Cijena Sjevernog toka 2 procenjuje se na 9,5 milijardi eura, dodaje DW.

Službeno, Washington se protivi izgradnji plašeći se prevelike ovisnosti Europe od ruskih energenata, u čemu ima podršku Poljske i baltičkih zemalja.

Kritičari, međutim, kažu da SAD želi osujetiti plinovod kako bi prodavao više svog tečnog plina u Europi, prenosi Al Jazeera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?