BERLIN

Njemačka i Austrija kritiziraju američke sankcije protiv Rusije

15.06.2017.
u 18:55

Njemački i austrijski dužnosnici u četvrtak su oštro kritizirali najnovije američke sankcije protiv Rusije, kazavši da bi one mogle imati negativne posljedice po europske tvrtke koje sudjeluju u dobavljanju ruskog plina. 

Američki Senat u srijedu je izglasao nove sankcije protiv ključnih sektora ruske ekonomije i određenih osoba zbog njihove umiješanosti u američku predizbornu kampanju 2016. godine i zbog "ruske agresije" u Siriji i Ukrajini. Ove mjere su dio prijedloga zakona koji se tiče Irana, izvještava AP.

U zajedničkoj izjavi, austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel su naveli da je za Europu i Sjedinjene Američke Države važno da zauzmu zajednički stav po pitanju Ukrajine, gdje se proruski separatisti sukobljavaju s vladinim snagama još od 2014. godine.

- Međutim, mi ne možemo prihvatiti prijetnje ilegalnim i izvanteritorijalnim sankcijama protiv europskih tvrtki - kazali su dužnosnici pozivajući se na paragraf zakona u kojem se od SAD-a traži da nastavljaju protivljenje gasovodu Sjeverni tok 2 koji bi ruski plin dovodio do Njemačke ispod Baltičkog mora.

Polovinu troškova novog plinovoda plaća ruski gigant Gazprom, dok drugu polovinu financira skupina kompanija, među kojima su englesko-nizozemska grupacija Royal Dutch Shell, francuska kompanija Engie, austrijski OMV i njemački Uniper i Wintershall.

Gabriel i Kern optužuju SAD da pokušavaju pomoći američkim dobavljačima prirodnog plina na štetu njihovih ruskih rivala. Oni smatraju da mogućnost novčanog kažnjavanja europskih kompanija koje sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2 "uvodi potpuno novu, veoma negativnu dimenziju u europsko-američke odnose."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?