Vojni analitičar:

"Nisam siguran da će Ukrajinci ostvariti cilj. Vidljiv je zamor od ratnih operacija"

Ukrajinski vojnik
11.09.2023.
u 09:28

Kada ukrajinska ofenziva završi vidjet će se jesu li ciljevi ostvareni. Ukrajinci su rekli koji su im ciljevi ofenzive te kada će ona početi, što je vrlo neuobičajeno u ratnoj praksi da se najavi protivniku što ćete mu napraviti, rekao je Marinko Ogorec u emisiji U mreži Prvog HRT-a. - Strateški cilj Ukrajine je izbijanje na obale Azovskog mora, razdvajanje ruskih snaga na dva dijela i izbijanje na administrativne granice Krima, nakon čega bi mogli početi s pregovorima - rekao je i dodao kako nije siguran da će to biti ostvarivo.

Na summitu G20 nije došlo do jednoznačnog osuđivanja ruske agresije na Ukrajinu.

- Do osude nije došlo s toga što zemlje globalnog juga se ne slažu sa zapadom. Po njima rat u Ukrajini nema takve globalne implikacije kakve bi zapad htio. Smatraju da zapad koristeći Ukrajinu želi ostvariti niz drugih ciljeva koji nemaju veze s tim ratom, istaknuo je Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar.

Ogorec smatra kako dolazi do disbalansa u samom sustavu vođenja i zapovijedanja na najvišoj razini unutar Ukrajine, ali kako kaže, sigurno dolazi i do nezadovoljstva s tempom ofenzive iako se to ne želi priznati. - Unutar Ukrajine intenzivira se mobilizacija. Vidljiv je zamor od ratnih operacija - istaknuo je.

Kijev je osudio izbore koje su nazvali lažnima, a koje je Rusija organizirala na okupiranim ukrajinskim teritorijima.

- Ni održavanje izbora, a ni osuda neće ništa promijeniti što se tiče ruskih planova. Rusija je još prošle godine deklarirala kako ta okupirana područja smatra dijelom svog teritorija. To neće utjecati na tijek rata - smatra Kovačević.

Naglašava kako Zapad, posebno SAD, želi prisiliti Rusiju da se složi s time da se ne može ponoviti situacija iz vremena Hladnog rata kada je Rusija bila glavni suparnik SAD-u i kada je SSSR imao pravo na svoju interesnu zonu na teritoriju Europe. Ogorec smatra kako dronovi nemaju većeg efekta na bojištu. Kako kaže, dronovi koji idu na Moskvu imaju političko-socijalnu dimenziju.

Kovačević sumnja da bi pokret otpora na Krimu značio nekakvu prekretnicu. - Ruske vlasti pomno kontroliraju stanje na Krimu - kaže.  Dodaje kako situacija u Rusiji svejedno nije dobra stoga što Rusija koja pretendira na status super sile pokazuje da nije u stanju obraniti ni svoj teritorij i onemogućiti napade dronovima niti na svoju prijestolnicu.

 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije