PETAR MARČINKO

Nestali hrvatski pomorac došao s jugoslavenskim pasošem po putovnicu

Foto: Pixsell/Nestali.hr
25.01.2022.
u 07:30

U trenutku nestanka Petar Marčinko nije bio oženjen te nije imao djece

Nakon što se 30 godina vodio u evidenciji nestalih osoba, Petar Marčinko iz Čepikuća u Dubrovačkom Primorju, danas 69-godišnjak, pronađen je u Španjolskoj – živ i zdrav.

Petar Marčinko plovio je na brodu "Dubrovnik" dubrovačke Atlantske plovidbe kada se, kao 39-godišnjak, u travnju 1992. godine iskrcao s broda u španjolskom gradu Gijónu i otada mu se izgubio svaki trag. Članovi obitelji prijavili su njegov nestanak i duga tri desetljeća o njemu se nije znalo ništa. Onda se krajem prošle godine, kao u filmu, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Madridu pojavio čovjek s putovnicom SFRJ, predstavio se kao Petar Marčinko i zatražio hrvatsku putovnicu. Što je bilo dalje, ispričala nam je Adriana Biskup, glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske.

Otisci prstiju se poklapaju

– Veleposlanstvo RH u Madridu je od MUP-a RH, odnosno nadležne policijske uprave zatražilo da se utvrdi identitet te osobe, je li čovjek s jugoslavenskom putovnicom zaista hrvatski državljanin. Prilikom provjere njegova identiteta utvrđeno je da se ta osoba vodi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba još od 1992. godine. S obzirom na to da smo imali nestalu osobu, to nam je bio temelj za daljnje postupanje pa smo putem međunarodne policijske suradnje išli utvrditi je li ta osoba koja se identificirala tom putovnicom bivše države uistinu naša nestala osoba. Daktiloskopskim vještačenjem identitet je potvrđen i utvrđeno je da je zaista riječ o osobi za koju se i predstavlja – rekla nam je Biskup.

Što je radio cijelo to vrijeme i zašto se nije javljao, policija ne zna. Pitali smo je, s obzirom na to da je imao dokument izdan još za vrijeme SFRJ, znači li to da Petar Marčinko 30 godina nikakav dokument nije podigao.

– Da, po svemu sudeći, ali informacije kojima Policijska uprava raspolaže nisu preopširne s obzirom na to da nije u pitanju kazneno djelo ili prekršaj. Utvrdili smo da je riječ o osobi koju smo vodili u evidenciji nestalih i tu, što se nas tiče, priča završava. Nismo išli dalje ispitivati o čemu se radi – rekla je Biskup.

Šokirana obitelj

Nakon otkrića da je Petar Marčinko živ, policija je o svemu obavijestila njegovu obitelj. – O tome zašto se on nikome nije javio 30 godina možemo samo nagađati, a to je nepotrebno. Sve je ovo vrlo osjetljivo, moramo misliti i na članove njegove obitelji s kojima komuniciramo. Oni su, naravno, nakon protoka tolikog vremena, šokirani – kaže Biskup.

Petar Marčinko se sve ovo vrijeme očito nikome od njih nije javljao i obitelj je izgubila nadu da je još uvijek živ.

– Ovo je vrlo osjetljivo za obitelj i trebamo voditi računa i o njima u ovoj situaciji – kaže Biskup.

Dodaje kako je interes medija velik, što je razumljivo zbog misterija što se s Petrom Marčinkom događalo dugih 30 godina. Petar Marčinko u trenutku nestanka nije bio oženjen niti je imao djecu. Majka mu je tad još uvijek bila živa, a najbliža rodbina bila su mu i njegova braća. Imao ih je trojicu. Kako pišu lokalni dubrovački portali, dvojica njegove braće još su uvijek živa, ali ne žive u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije