POJAČAVA OKUS

Neobični rezultati istraživanja: Znate li zbog koje je glazbe sir ukusniji?

Shutterstock
16.03.2019.
u 18:22

Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi moglo bi pojačati njegov okus a u tome bi hip hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski znanstvenici.

Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog je rujna smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj glazbe na njihov miris i okus.

Pet kolutova izlagano je neprekidno glazbi iz Mozartove "Čarobne frule",  Led Zeppelinovom rock klasiku "Stairway to Heaven", hip hop snimku grupe A Tribe Called Quest  "We Got it From Here", Vrilovom tehno "UV" odnosno  "Monolithu"  Yelloa. 

Tri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije, a zadnji kolut uživao je u tišini.

Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa, objavili su znanstvenici s bernskog Sveučilišta umjetnost, pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke. "Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip hopu u smislu voćne note... bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa".

Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu. Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki.

ljedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip-hopu i opet testirati utjecaj te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi. 

Ključne riječi
sir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?