TRUMPOV SAVEZNIK ŠOKIRAO SAD

Ne znam kako je "superiornost bijele rase" postala uvredljiv pojam

Reuters/Pixsell
11.01.2019.
u 11:30

Republikanski zastupnik Steve King kasnije je odbacio etiketu bijelog nacionalista

Bjelački nacionalizam, zagovaranje bijele superiornosti (eng. "white supremacy"), zapadna civilizacija - kako je taj jezik postao uvredljiv? Zašto sam sjedio u učionicama gdje su me učili koristima naše povijesti i civilizacije?, upitao se u intervjuu za New York Times saveznik Donalda Trumpa i republikanski kongresnik Steve King koji u američkom parlamentu obnaša već deveti mandat. 

Te su riječi šokirale američku javnost koja je od Kinga naučila slušati svašta, i to naročito u rasnom kontekstu, koji je u SAD-u vrlo osjetljiva tema. Također je vrlo snažan zagovornik ograničenja za imigrante te je dugotrajan Trumpov saveznik na američkoj krajnjoj desnici. Mnogo prije Trumpa zagovarao je veliki zid na južnoj američkoj granici.

Kinga već dugo američki establišment, uključujući i veći dio Republikanske stranke iz koje dolazi, promatra kao "bjelačkog nacionalista", što je termin kojim sebe opisuju oni koji su posebno zainteresirani za očuvanje identiteta i interesa bijele rase u SAD-u. Kako je prije nekoliko dana počeo zasjedati novi Kongres u kojem se demografskom šarolikošću, uključujući i rekordne brojeve Afroamerikanaca, muslimana i žena, isticala Demokratska stranka, King se, kako je rekao za New York Times, ne osjeća vrlo dobro zbog toga.

- Mogli ste pogledati na tu stranu (u Zastupničkom domu Kongresa op. a.) i pomisliti da Demokratska stranka nije zemlja za bijelog muškarca - rekao je u istom intervjuu za New York Times.

Kingu se spočitava i niz osobnih veza s europskim desničarskim organizacijama, a 2017. kada je na Twitteru uoči nizozemskih izbora podržao krajnjeg desničara Geerta Wildersa, rekao je da "ne možemo obnoviti svoju civilizaciju s tuđom djecom". Ilegalnu pak je imigraciju nazvao "puzajućim, usporenim terorističkim napadom na SAD" i "puzajućim holokaustom".

Uoči prošlogodišnjih međuizbora u SAD-u, na skupu u Iowi, Trump je o Kingu, u znaku podrške, rekao da bi King "mogao biti najkonzervativnije ljudsko biće na svijetu". Nakon izjava za New York Times, na Kinga su se obrušili drugi republikanci. Zastupnica iz Wyominga Liz Cheney napisala je da su Kingove riječi "odvratne i rasističke te da nemaju mjesta u američkom javnom diskursu. Također republikanac iz Michigana Justin Am"ash pak je rekao da je to "prihvaćanje rasizma" te da ono "nema mjesta u Kongresu".

Steve King ubrzo je zatim dao priopćenje u kojem je rekao da se on ne zalaže za bjelački nacionalizam i superiornost bijele rase te da odbija te etikete i zlu ideologiju koja iz njih proizlazi. Za sebe je rekao da se zalaže za zapadnjačku civilizaciju te da jednostavno sebe smatra nacionalistom.   

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije