NI GLASA NI TRAGA

Navaljni nestao u zatvorskom sustavu, pomoćnici strahuju za njega

Aleksej Navaljni
MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.12.2023.
u 07:08

Posljednji put svijet je čuo za ruskog disidenta 7. prosinca kad je pokrenuo diskreditaciju nove Putinove kandidature

Ruski su suci u ponedjeljak prekinuli kaznene postupke protiv najutjecajnijeg ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog jer ne mogu utvrditi gdje se nalazi. Njegovi odvjetnici pokušali su ga locirati unutar golemog ruskog sustava gulaga, kontaktirajući 200 zatvora, ali nisu ga uspjeli naći i nisu kontaktirali s njim od 6. prosinca, kad mu se gubi svaki trag.

Izvjestiteljica UN-a za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Marijana Kazarova upozorila je da se radi o "prisilnom nestanku", a glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je na njegovo oslobađanje "u skladu s relevantnim presudama Europskog suda za ljudska prava".

Navaljni, koji je u kolovozu osuđen po raznim optužbama na dodatnih 19 godina zatvora povrh jedanaest i pol godina koje je već služio, nestao je iz kaznene kolonije IK-6 u Vladimirskoj regiji istočno od Moskve, gdje je mjesecima čekao premještaj u još stroži zatvor. Sumnja se da će ga negdje, u najstrožem zatvorskom režimu, držati godinama bez ikakve komunikacije s vanjskim svijetom ili da je možda već ubijen.

Njegovi pristaše pretpostavljaju da je hospitaliziran nakon što je ranije ovog mjeseca kolabirao zbog loših sanitarnih uvjeta i prehrane u zatvoru. Za zatvorenike u Rusiji posebno je opasno razdoblje premještaja između zatvora kad je de facto nemoguće nekoga pozvati na odgovornost za svoj život i sigurnost.

Kremlj nije odgovorio na pitanja o tome gdje se nalazi Navaljni. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da njegov tim nije imao "ni namjeru ni sposobnost pratiti sudbinu zatvorenika". Ipak, vrijeme njegova nestanka usklađeno je s planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina za produljenje vladavine na peti predsjednički mandat.

Posljednji put svijet je čuo za Alekseja Navaljnog 7. prosinca, kad je najavio kampanju diskreditacije ponovnih Putinovih izbora za predsjednika. Tog se dana na platformi X pojavio njegov post: "Predsjednički izbori održat će se 17. ožujka 2024. Potičem sve da iskoriste 100 dana prije glasanja za borbu protiv Putina i njegove moći."

Pristaše Navaljnog pokrenuli su gerilsku kampanju protiv ruskog predsjednika, uključujući oglase u Moskvi, Sankt Peterburgu i Novosibirsku s QR kodom koji omogućuje povezivanje s web-stranicom koja Putinove kritičare poziva da izraze svoje neslaganje s njegovom politikom. Na društvenim mrežama pitanje "Gdje je Navaljni?" sve je glasnije. Putin je najdugovječniji čelnik Kremlja od Staljina i mogao bi ga nadmašiti bude li se kandidirao i za šesti mandat.

Navaljni je 2020. otrovan novičokom u Rusiji, potom je evakuiran u Njemačku na liječenje, a zatim se vratio u Rusiju 2021., gdje je uhićen, osuđen za prijevaru i ekstremizam te osuđen na ukupno tri desetljeća zatvora. Nedavno je nestao i Aleksej Gorinov, bivši moskovski općinski zastupnik, koji je osuđen zbog istupanja protiv rata i čije se zdravlje pogoršalo prije nego što ga je odvjetnik zadnji put vidio u zatvoru 8. prosinca. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije