IZNAD BELGIJE, SJEVERNOG MORA I BRITANIJE

NATO započeo vježbe obrane nuklearnim naoružanjem: Stižu bombarderi velikog dometa B-52

nato vojnici
Reuters/Pixsell
17.10.2022.
u 11:02

Prema NATO-ovim pravilima o nuklearnom naoružanju, američke bombe stacionirane u Europi mogu koristiti i zrakoplovi saveznika u izvanrednim slučajevima.

Oružane snage 14 članica NATO saveza u ponedjeljak su započele vježbu obrane teritorija nuklearnim naoružanjem. 

U vježbi 'Postojano podne' sudjeluje do 60 letjelica, uključujući borbene zrakoplove te one za nadzor i punjenje goriva, kao i američke bombardere velikog dometa B-52 koji će stići iz Sjeverne Dakote, objavio je NATO.  Vježba se održava iznad domaćina Belgije, Sjevernog mora i Velike Britanije, a pritom se ne koristi živo streljivo, naglasio je NATO. 

'Postojano podne' je „rutinska, godišnja vježba koja nije povezana s trenutnim svjetskim događanjima“, stoji u priopćenju Saveza.  Svake godine ugosti ju druga članica NATO-a, pojasnio je glasnogovornik Oanan Lungescu. 

"Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno i učinkovito", rekao je Lungescu.

Prema NATO-ovim pravilima o nuklearnom naoružanju, američke bombe stacionirane u Europi mogu koristiti i zrakoplovi saveznika u izvanrednim slučajevima. 

SAD ima nuklearne bombe stacionirane u Belgiji, Turskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, piše agencija dpa, naglašavajući kako su to neslužbene informacije koje Savez nije potvrdio. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?