opskrba plinom

Nastavljeni radovi na izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2

11.12.2020.
u 18:37

Radovi na izgradnji kontroverznog plinovoda Sjeverni tok, koji bi trebao udvostručiti kapacitet prirodnog plina koji se prebacuje iz Rusije u Njemačku putem Baltičkog mora, nastavljeni su, priopćio je u petak glasnogovornik kompanije.

Javljeno je da je više od 90 posto plinovoda dovršeno.

Radovi na izgradnji prekinuti su prošle godine nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije na projekt, navodeći da će plinovod zaprijetiti sigurnosti Europske unije pojačanom energetskom ovisnošću od Rusije.

U prosincu 2019. građevinski radovi na danskom otoku Bornholm naglo su prekinuti jer su dva švicarska broda koja su polagala cijevi plinovoda prestala s radom pod američkim pritiskom.

SAD su istog mjeseca usvojile PEESA akt, koji daje 30-dnevno razdoblje povlačenja za većinu kompanija za koje je utvrđeno da su nastavile s aktivnostima na plinovodu podložnim sankcijama.

Protivnici plinovoda, među kojima su SAD, Poljska i Ukrajina, tvrde da će plinovod pružiti Rusiji ekonomsku prednost nad Njemačkom, dok njemačka vlada tvrdi da će to stvoriti direktan i siguran izvor opskrbe prirodnim plinom, prenosi dpa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?