15 GODINA PROVEO U GUANTANAMU

Nastavlja se suđenje najokrutnijem teroristu – arhitektu udara 11. rujna

Reuters/FBI
08.09.2021.
u 18:40

Mohammed je bio suradnik bin Ladena, i upravo je on organizirao napad

Suđenje navodnom glavnom organizatoru terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. Khalidu Sheikhu Mohammedu, suradniku ubijenog Osame bin Ladena, nastavljeno je jučer. Na optuženičkoj klupi naći će se s četvoricom svojih suradnika.

Mohammed i njegovi suoptuženici, koji su gotovo 15 godina bili zatvoreni u sklopu ‘rata protiv terora’ u američkoj pomorskoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, pojavili su se na vojnom sudu prvi put od početka 2019. godine.

Prijeti mu smrtna kazna

Suđenje mozgu napada na Blizance, 57-godišnjem Pakistancu Khalidu Sheikhu Mohammedu počelo je samo nekoliko dana uoči 20. obljetnice tog terorističkog čina pobudivši nove nade u pravdu i odmazdu. Prijeti mu smrtna kazna. No, nakon stanke od 17 mjeseci zbog pandemije koronavirusa, čini se da će se postupci nastaviti tamo gdje su stali – nastojanjima obrane da diskvalificira većinu vladinih dokaza koji su kontaminirani torturom kojoj su optuženici podvrgnuti u pritvoru CIA-e.

Novi vojni sudac, pukovnik zračnih snaga Matthew McCall najavio je početak novog suđenja, a ono je jučer i počelo. Odvjetnicima s obje strane dopušteno je na sudu za ratne zločine da ispitaju novog suca zbog moguće pristranosti. Odvjetnici optuženih kažu da su njih petorica, Khalid Sheikh Mohammed, Ammar Al-Baluchi, Walid bin Attash, Ramzi bin Al-Shibh i Mustafa Al-Hawsawi, svi fizički slabi i trpe trajne posljedice teškog mučenja koje su preživjeli na tajnim “crnim” mjestima CIA-e između 2002. i 2006. godine. Tome se dodaje, kažu odvjetnici, kumulativni utjecaj 15 godina u teškim, izoliranim uvjetima od dolaska. 

Optuženici će se pojaviti u ultrasigurnoj sudnici vojnih povjerenstava okruženoj ogradama od žilet-žice, svaki sa svojim timom za obranu. U publici će biti članovi obitelji nekih od 2976 žrtava za čije su ubojstvo otprije dva desetljeća optuženi. Petorici prijeti smrtna kazna zbog optužbi za ubojstvo i terorizam na sudu za ratne zločine.

Zastupaju ih odvjetnici koje dodjeljuje vojska, kao i pro bono odvjetnici iz privatnog sektora i nevladinih organizacija. Mohammed je nazvan “glavnim arhitektom napada 11. rujna” u izvješćima američkih dužnosnika.

Zarobljen je 1. ožujka 2003. u pakistanskom gradu Rawalpindiju kombiniranom operacijom američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i pakistanske obavještajne službe (ISI). Bio je član Al-Qa’ide kojoj je na čelu bio Osama bin Laden.

Priznao je agentima FBI-ja da je imao ulogu u mnogim najvažnijim terorističkim zavjerama u posljednjih dvadeset godina, ali zato što su ga njegovi ispitivači mučili, mnogi su doveli u pitanje određene aspekte njegovih priznanja. Neposredno nakon zarobljavanja, Mohammed je izvanredno izveden na tajna zatvorska mjesta CIA-e u Afganistanu, zatim u Poljskoj, gdje su ga američki operativci ispitivali. Do prosinca 2006. premješten je u vojni pritvor u zatočenički logor Guantanamo.

U ožujku 2007., nakon korištenja vrlo oštrih metoda ispitivanja, Mohammed je priznao da je bio organizator napada 11. rujna te niza drugih: pokušaja stavljanja bombe u cipele Richarda Reida koji je planirao raznijeti zrakoplov u SAD-u 2001., terorističkog napada na noćni kluba Bali u Indoneziji, bombardiranja Svjetskog trgovinskog centra iz 1993., ubojstva Daniela Perla i raznih onemogućenih napada te brojnih drugih zločina.

Umiješanost Saudijaca?

U veljači 2008. godine optužen je za ratne zločine i ubojstvo u SAD-u. Četiri godine poslije, bivši vojni tužitelj kritizirao je postupak kao nezakonit zbog priznanja stečenih mučenjem. Odluka iz 2008. Vrhovnog suda Sjedinjenih Država također je dovela u pitanje zakonitost metoda korištenih za stjecanje takvih priznanja.

Prošlog je tjedna predsjednik SAD-a Joe Biden dao FBI-ju odobrenje za skidanje oznake povjerljivosti s dokumenata istrage o napadu 11. rujna te će oni vrlo brzo biti dostupni javnosti. Ta je odluka uslijedila nakon velikog pritiska kongresnika, ali i obitelji žrtava terorističkog napada koje su tražile objavljivanje dokumenata kako bi se otkrila eventualna umiješanost Saudijske Arabije u napad.

Prema odluci, zapisi istrage u sljedećih šest mjeseci objavljivat će se u dijelovima. Odluka je razveselila američku javnost i obitelji, međutim, ostaje gorak okus jer odgovorni za taj teroristički napad ni 20 godina nakon njega nisu osuđeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?