obama

Nastavit ćemo agresivno pobjeđivati ISIL na svim frontama

 Barack Obama
05.08.2016.
u 17:31

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u četvrtak da će Sjedinjene Države nastaviti s pobjedama nad Islamskom državom, "agresivno, na svim frontovima", ali je rekao da skupina još uvijek ima sposobnost narediti ili inspirirati napade, javljaju mediji.

Američki predsjednik priznao je da je pojačan pritisak na IS u Iraku i u Siriji potaknuo džihadiste da se usmjere na napade i izvan tih dviju zemalja, kao što je nedavno bio slučaj u Francuskoj.

Dok gubi teritorij u Iraku i Siriji, IS se prilagođava novoj vrsti napada i odmiče od "spektakularnih atentata poput onog 11. rujna" koji je izvela al Kaida. Danas im je teže izvršiti takve napade nego što je bilo nekoć, a uvidjeli su da se pažnja može privući i manjim atentatima.

Prijetnja na američkom tlu "je ozbiljna. Mi je uzimamo zaozbiljno", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Pentagonu. Međutim, "Islamska država ne može pobijediti SAD, ni naše partnere iz NATO-a", naglasio je Obama.

Kritizirao Rusiju

On je također kritizirao Rusiju zbog njezinih vojnih akcija u Siriji, te zatražio od Moskve suradnju kako bi se našao izlaz iz krize.

"Sjedinjene Države ostaju spremne surađivati s Rusijom kako bi se pokušalo smanjiti nasilje i učvrstiti napori protiv IS-a i al Kaide... ali Rusija nije poduzela mjere koje je trebala", rekao je američki predsjednik, naglasivši da nema povjerenja u volju ruskog predsjednika Vladimira Putina da surađuje.

Obama je osudio brutalnost sirijskog režima protiv vlastitog naroda kojeg gura u ruke fundamentalista. "Režim predsjednika Bašara al Asada nastavlja provoditi napade protiv civila, kao i blokirati namirnice namijenjene gladnim obiteljima. To je žalosno".

Komentirao spornu isplatu Iranu

Govoreći o 400 milijuna dolara isplaćenih Iranu, Obama je odlučno odbacio kritike da se radi o novcu isplaćenom Teheranu za oslobađanje američkih zatvorenika.

"Objavili smo ovu odluku u siječnju, prije puno mjeseci. To nije bila tajna", rekao je, dodajući da Sjedinjene Države ne plaćaju otkupnine za taoce te da novac nije bio namijenjen oslobađanju zatvorenika jer smatraju da se time samo potiču nove otmice.

Obama je također na istoj konferenciji za novinare nazvao "smiješnim" izjave republikanskog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa da se boji da će izgubiti zbog namještanja izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?